Legea pentru evazionişti a ajuns la Curtea Constituţională

0

PNL şi USR au atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) legea iniţiată de deputatul PSD de Argeş Cătălin Rădulescu, care a fost adoptată de Parlament şi care îi scapă de urmărirea penală pe toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală, dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.

„Deputaţii Partidului Naţional Liberal au sesizat Curtea Constituţională, alături de deputaţi USR, asupra modificării aduse Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Considerentele avute în vedere privesc cadrul juridic privilegiat stabilit în cazul persoanelor care săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală, de natură a încuraja astfel de fapte antisociale şi nu de a descuraja evaziunea fiscală, respectiv prejudicierea statului şi, implicit, a contribuabililor”, anunţă PNL.

Totodată, în opinia semnatarilor, reglementarea confuză adoptată oferă posibilitatea făptuitorului de a interpreta legea în sensul a patru posibile cazuri de evaziune fiscală, descoperite, în care beneficiază de clemenţă prin înlăturarea cercetării penale/judecătoreşti. În acest mod este înlăturată pedeapsa pentru acest tip de fapte penale de o gravitate aparte şi echivalentă cu cea a altor tipuri de infracţiuni în care nu este aplicat acelaşi regim juridic.

CCR a anunţat ieri că va discuta pe 13 februarie sesizarea Opoziţiei privind Legea pentru combaterea evaziunii fiscale.

+0 -0
se încarcă...