joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalDosarul EADS, clasat de DNA

Dosarul EADS, clasat de DNA

Surpriză de proporţii, într-unul din cele mai importante cazuri instrumentate de DNA în ultimii ani. Dosarul EADS, care viza un contract gigant de sute de milioane de euro încheiat între statul român şi un grup franco-german, a fost clasat din lipsă de probe încă de la începutul lunii noiembrie, arată DNA într-un răspuns formulat agenţiei Mediafax.

În dosar ar fi fost vizaţi, între alţii, oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Dinu Florică, fostul şef al SIE Cătălin Harnagea şi fostul ministru de Interne, Vasile Blaga.

EADS este una dintre anchetele a cărei „detonare” o anunţa fostul procuror şef al DNA în 2014, Laura Codruţa Kövesi, cazul se anunţa a fi una dintre anchetele de amploare, însă odată cu trecerea timpului nu s-au mai făcut informări în legătură cu modul în care decurg investigaţiile.

 

Anchetă demarată în 2015

 

Totul a început în luna mai a anului 2004, când grupul franco-german EADS a semnat cu Ministerul de Interne un contract în valoare de aproape un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, întrucât România dorea să intre în Uniunea Europeană şi întărirea graniţelor era o condiţie.

Prima anchetă privind contractul cu EADS a fost demarată în 2005, la acel moment fiind vizate persoane din Ministerul de Interne. Verificările au fost demarate ca urmare a unei sesizării a conducerii ministerului, potrivit căreia fondurile publice ar fi fost folosite în mod necorespunzător, iar cei care au participat la negocieri au încălcat termenii legali, valoarea contractului de securizare a frontierelor fiind supraevaluată. Ministerul spunea că negocierea contractului a fost efectuată în euro, la suma de 650 de milioane de euro, fără a fi însă precizată detalierea bunurilor şi serviciilor ce urmau a fi furnizate şi nici detaliile necesare. Costul a crescut în 2009, ajungând la 750 de milioane de euro.

Când Guvernul a oferit, fără licitaţie, acest contract, înţelegerea presupunea şi furnizarea de instrumente şi logistică pentru supravegherea frontierei ţării şi modernizarea de elicoptere, nave maritime şi dotarea cu echipamente a poliţiştilor de frontieră.

Contractul cu EADS a fost desecretizat apoi în luna februarie a anului 2005, printr-o decizie a lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Anii au trecut, iar în 2013-2014 procurorii DNA au reluat ancheta, după ce ar fi descoperit noi legături, dosarul EADS având multe aspecte în comun cu un alt caz important: Microsoft, DNA anchetând, astfel, contracte frauduloase încheiate în perioada 2001-2013.

 

Patru contracte investigate

 

Procurorii au investigat, în total, patru contracte încheiate de ministerele Educaţiei, al Comunicaţiilor şi al Afacerilor Interne, aici regăsindu-se licenţele Microsoft şi sistemele EADS şi SIVECO. Anchetatorii susţineau că o serie de programe informatice ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, inclusiv sistemul pentru securizarea frontierei de stat.

Contractele cu Microsoft au debutat în vremea în care Adrian Năstase avea funcţia de premier, fiind prelungite de aproape toate guvernele vreme de zece ani, iar unii dintre politicienii şi oamenii de afaceri care ar fi avut legătură cu acest contract apar şi în ancheta privind EADS.

Infracţiunile anchetate au fost trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, DNA precizând că ar fi vorba de mită în valoare de patru milioane de euro, iar însumată, mita plătită oficialilor români în cele patru contracte încheiate cu Microsoft şi EADS ar putea fi de 60 de milioane de euro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...