Sute de hectare din nordul Bucureştiului, confiscate

Decizie şoc a Curţii de Apel Bucureşti. În primă instanţă judecătorii au decis ca tot terenul zonei comerciale din nordul Capitalei să se întoarcă la stat. Cele 224 de hectare au aparţinut omului de afaceri Puiu Popoviciu, însă acestea vor trebui să ajungă din nou în proprietatea statului român. Este vorba de terenul din nordul Capitalei unde au fost ridicate mai multe centre comerciale, dar şi noul sediul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Decizia anunţată ieri de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti nu este una definitivă şi poate fi contestată în termen de zece zile, iar decizia ar urma să fie anunţată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Această decizie vine după ce omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, în august, la şapte ani închisoare în dosarul „Băneasa”. Decizia prevede, pe lângă returnarea celor 224 de hectare de teren în posesia statului, şi anularea tuturor actelor care au fost încheiate cu privire la acest teren de către firmele omului de afaceri, inclusiv vânzarea unei suprafeţe de teren înapoi către stat pentru construirea căilor de acces către centrele comerciale şi către spaţiile rezidenţiale construite acolo dinspre DN1. De asemenea, instanţa a hotărât şi sesizarea Departamentului pentru lupta antifraudă şi a DNA cu privire la un proiect finanţat din fonduri europene derulat de Primăria Capitalei.

În dosarul „Băneasa”, au mai fost condamnaţi Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) – doi ani şi şase luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) – şase ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne) – doi ani cu suspendare, Ştefan Diaconescu – cinci ani cu executare şi Andrei Mihai Bejenaru – şase ani cu executare.

Potrivit DNA, în perioada 2000-2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Conform DNA, Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare.

Deja ai votat!