spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalTeleormanleaks, scandalul care l-a zguduit pe Dragnea

Teleormanleaks, scandalul care l-a zguduit pe Dragnea

La începutul lunii noiembrie 2018, jurnaliştii de la Rise Project au prezentat date dintr-o „valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui. Localnicul a intrat în contact cu o sursă RISE Project din judeţ”.

Valiza conţinea un hard negru cu 63 GB de conţinut din computerul unui om important de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, sau documente ale unor interpuşi. Totodată, pe hard sunt salvate 54.710 mail-uri plus ataşamentele de pe adresa de serviciu, În valiză mai exista o tabletă din 2010 care i-a aparţinut directorului general Tel Drum, Petre Pitiş, şi peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă şi momente de familie.

Printre mail-uri sunt unele trimise de pe o adresă salvată Ştefan Dragnea, fiul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Mailul este trimis în anul 2010: „Am şi eu o datorie la un tip şi nu vreau să cer lu Liviu că mă ceartă, mă poţi ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru maşini”.

Există şi o agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: „Băsescu”, „Hrebe”, „Dăncilă”, „Bănicioiu”, „Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: „L I V I U”, copii de pe documente personale ale familiei Dragnea şi planurile detaliate ale unei proprietăţi mamut din Alexandria, în dreptul căreia scria „Casă Dragnea”.

Valiză cu gogoşi de la Dragnea

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, pentru Mediafax, că apariţia valizei cu documente Tel Drum ar fi o încercare a unor oameni „asociaţi cu securitatea” de a crea un eveniment înaintea şedinţei Consiliului Executiv Naţional (CExN) al partidului. „Cred că este o încercare a unor indivizi asociaţi cu Securitatea de a produce un fel de eveniment înainte de CExN, şi când mă refer la asta, mă refer la probabil unii dintre puciştii din partidul nostru. Adică apariţia unor astfel de prostii cu o zi înainte de CExN este foarte clară, este exact modelul securist, apare o chestie ca să mai pui greutate împotriva preşedintelui partidului. Toate anchetele s-au făcut până acum de procurori şi eu nu cred în aşa ceva, nu cred în primul rând în legătura preşedintelui Dragnea cu o companie de construcţii, ce treabă are?”, a spus Rădulescu.

Liviu Dragnea a contraatacat a doua zi de la apariţia informaţiilor Rise Project, venind la o şedinţă a conducerii PSD, nu cu una, ci cu două valize. „Am întârziat puţin pentru că am primit două valize. Prima valiză este cu gogoşi de la Rise Project. Sunt aici proaspete. Le mâncăm aici. A doua valiză, după cum probabil ştiţi eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA şi hai să vedem ce e aici. Ia uite, dosarul 01 achiziţia dosarului Raiffeisen. Retrocedări către forumul german a grupului etnic german. 03 promovarea procurorilor care i-au închis dosarelor. 04 declaraţii despre banii încasaţi din chirii. 05 închirierea căminului de bătrână de la forumul german. 06 presiuni asupra unui judecător de la Curtea. Şi mai avem nişte stick-uri”, a spus, în faţa jurnaliştilor, Liviu Dragnea.

Dragnea anunţa că va prezenta şi alte valize „cu ilegalităţi trecute sub tăcere”.

Iohannis: Dragnea, „un disperat care progresează”

Replica şefului statului nu s-a lăsat aşteptată. Iohannis a afirmat că informaţiile furnizate cu o zi înainte de Liviu Dragnea şi care-l vizează sunt „fake news”, catalogându-l pe acesta „un disperat care progresează”.

Asta se întâmplă când un infractor ajunge în vârful statului, iar acest infractor Dragnea progresează, nu în domeniul statului de drept, ci în domeniul fake news. E ceea ce în ziua de azi se numeşte fake news, înainte de numeau minciuni. Am avut Caragiale, bileţelul roz şi am ajuns în faza cu valizele. Aşa se întâmplă dacă infractorii ajung în vârful statului”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de valiza reală, cea care a ajuns la Rise Project, preşedintele spune că îi este străină. „Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am nicio legătură. Omul (n.r. – Dragnea) este disperat şi are probleme majore şi caută să aducă vorba despre alte lucruri şi aduce manevre de manipulare”, a mai spus preşedintele.

Contraatac al lui Dragnea la şeful statului

O săptămână mai târziu, Liviu Dragnea a prezentat încă o valiză, mai mare decât cele două prezentate anterior, care conţinea documente şi mai multe stick-uri, spunând că valiza a fost găsită „de un localnic din Sibiu„. Şeful PSD l-a acuzat pe Iohannis că a omis unele sume în declaraţia de avere şi a prezentat un filmuleţ. „Ceea ce vedem la acest preşedinte fake, adică fals, este un personaj de carton susţinut de statul paralel. Mulţi l-au descris ca un şef de clan, cu toate acţiunile întreprinse. Putem vorbi despre 17 dosare penale. Acest domn care vorbea despre penali şi despre penalii cocoţaţi în vârful statului. Păi dumnealui este penal, deci s-a cocoţat în vârful statului. În timp ce făcea pe Albă ca Zăpada şi arăta cu degetul era posibilul penal în vârful statului”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a omis unele sume în declaraţia de avere, încasate din închirierea unor imobile, spunând că în timp ce acuză, aşa arată lucruri „bine făcut” al preşedintelui. „Procurorii nu au cercetat, l-au protejat. Alte dosare au fost închise şi cred că vor urma să apară dosare. Săptămâna viitoare luni voi veni cu a treia valiză. A treia, nu a patra. Aceea a fost cu gogoşi, dar n-aţi vrut nici dvs să înghiţi gogoşile acelea?”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul social-democraţilor a promis şi o a treia valiză, însă nu a mai prezentat-o opiniei publice.

Război continuat pe alte paliere

Războiul dintre palate a continuat însă pe alte paliere. Ultimul a fost legat de participarea preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţele de guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de săptămâna trecută a Executivului. Prezenţa sa la reuniunea Guvernului vine în contextul în care acesta a anunţat, în prealabil, că va participa la toate şedinţele Guvernului pentru a împiedica adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pe amnistie şi graţiere.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că dacă se afla în locul premierului Viorica Dăncilă nu i-ar fi permis preşedintelui Klaus Iohannis nici măcar accesul în curtea Executivului şi că nu înţelege de ce a mers la şedinţa de Guvern. „Fiecare om are dreptul în România să se facă de râs cât doreşte. Nu avea ce să caute acolo, pentru că nu a spus că «merg la Guvern pentru că se discută punctele următoare şi vreau să merg să discutăm în această manieră. Am nişte propuneri». Nu, a fost să citească, să facă poze şi să plece. Dincolo de declaraţiile războinice că spunea că va bloca nu ştiu ce ordonanţă”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală cu jurnaliştii, că, în opinia sa, nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul, respectiv că va colabora cu Executivul doar pentru chestiuni europene. Acesta a adăugat că a ajuns la „un minim istoric” colaborarea sa cu PSD. „Sunt extrem de nemulţumit… Colaborarea s-a redus la nimic”, a explicat Iohannis.

În ultimele zile ale anului, la ultima şedinţă a CSAT, şeful statului a refuzat să îl numească în funcţia de şef al Statului Major General al Armatei pe generalul Dumitru Scarlat, propus de ministrul PSD al Apărării în locul generalului Nicolae Ciucă, al cărui mandat expiră la 31 decembrie. Iohannis a refuzat propunerea pentru că generalul Scarlat nu îndeplineşte condiţia cerută de legea privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale (articolul 39, alineatul 5 ) pentru a deveni şeful Statului Major General – aceea de a fi locţiitor al acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei (terestru, aerian, naval). Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă, dar PSD a încercat să blocheze publicarea decretului în Monitorul Oficial, care se afla în subordinea Camerei Deputaţilor Conduse de Liviu Dragnea. Preşedintele a solicitat publicarea de urgenţă a decretului prezidenţial, lucru care s-a produs însă abia sâmbătă, 29 decembrie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...