joi, mai 19, 2022
AcasăNaționalPensiile militarilor, indexate cu rata inflaţiei din 2017

Pensiile militarilor, indexate cu rata inflaţiei din 2017

Pensii mai mari pentru militari. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării, Gabriel Leş, într-o postare pe Facebook. Astfel, din prima zi a acestui an cuantumul pensiilor militare de stat se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei, respectiv 1,3%. Dar nu este vorba de rata inflaţiei pe anul 2018, ci de rata inflaţiei pe anul 2017. „Menţionăm că la data de 01.01.2019 indicatorul definitiv cunoscut al ratei medii anuale a inflaţiei a fost de 1,3% şi reprezintă Rata medie a preţurilor de consum în anul 2017 faţă de anul 2016, calculată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC)”, anunţă ministrul Gabriel Leş.

În România sunt 140 de mii de persoane care beneficiază de pensie militară. Este vorba de foştii profesionişti ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi din serviciile secrete. Este vorba de aproximativ 65.000 de foşti militari, cam tot atâţia foşti poliţişti, jandarmi şi pompieri şi de vreo 10.300 de foşti angajaţi ai serviciilor secrete.

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi serviciilor secrete se plătesc doar din bugetul de stat. Militarii contribuie la bugetul de stat cu o cotă individuală de contribuţie, în valoare de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Nu sunt singurii români cu pensii speciale care beneficiază de bani în plus. De la 1 ianuarie, pensiile speciale ale parlamentarilor au crescut, ele fiind raportate la salariul minim, care a fost majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru cei cu studii superioare.

În schimb, valoarea punctului de pensii pentru pensionarii de asigurări sociale a fost îngheţată până în septembrie 2019, când îşi va face efectele legea pensiilor dacă va trece de controlul de constituţionalitate şi va fi promulgată de preşedinte.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.6 ° C
23.6 °
21.6 °
41 %
4.3kmh
5 %
joi
24 °
vin
25 °
sâm
28 °
Dum
19 °
lun
13 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Toată țara vine să facă drumuri la Botoșani.

EDITORIAL

E criză... Și ceea ce e mai rău încă nici nu a început, iar la nivel oficial cel mai mult are de suferit statul,...

GÂNDUL ZILEI

Mult mai important şi cu mai multă greutate decât cuvântul dat este gândul rămas. -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...