Ministrul sănătății: Dacă va fi declarată epidemie de gripă, cursurile nu vor fi suspendate

0

Ministrul Sănătăţii spune că vaccinul contra gripei poate fi găsit în farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele, precizând că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă. Pintea spune că ministerul Sănătăţii nu poate comanda vaccinul în locul farmaciilor al căror stoc s-a epuizat.

“Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei, nu vor fi luate măsuri suplimentare. Sunt convinsă că mă veţi întreba dacă vom solicita Ministerului Educaţiei Naţionale să suspende cursurile. Nu (n.r. – luni nu se suspendă cursurile). Am spus, fiecare şcoală şi fiecare clasă are posibilitatea să ceară suspendarea dacă absenteismul este mai mare de 20% în clasa respectivă. Punctual da, poate cere suspendarea cursurilor în funcţie de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă”, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că, în această perioadă, elevii ar trebui să evite locurile aglomerate şi să stea acasă.

Potrivit Sorinei Pintea, ministerul Sănătăţii a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică mai multe recomandări pentru această perioadă, precizând că măsura cea mai eficientă rămâne vaccinarea.

“Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe pentru că acolo sunt oameni bolnavi, izolarea voluntară de domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului , igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale purtarea echipamentului de protecţie adecvat – măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori cât şi de către personalul medical”, a spus Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii spune că în funcţie de situaţia epidemiologică, din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale în special în secţiile cu risc crescut.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că România este în pragul unei epidemii, precizând însă că pentru a putea fi declarată stare de epidemie trebuie ca săptămâna viitoare numărul cazurilor diagnosticate de gripă să fie mai mare decât cel estimat.

“Vom declara epidemie în numărul de cazuri care vor fi. (…) Am cerut raportarea mai devreme, pentru marţi, va fi marţi seara, iar în cursul serii sau miercuri dimineaţă vom lua decizia (n.r. – dacă declară epidemie) dacă numărul de cazuri va fi mai mare decât cel estimat”, a explicat Sorina Pintea.

+0 -0
se încarcă...