AEP cere amanarea alegerilor locale

0

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus Guvernului ca alegerile locale să fie organizate în termen de cel mult șase luni de la momentul încetării stării de urgenţă, deoarece, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele AEP, a apreciat că este nevoie de o decizie politică în privinţa alegerilor locale, având în vedere că, dacă acestea s-ar ţine la termen, în perioada următoare trebuie demarate procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea lor. „În atribuţiile AEP intră organizarea proceselor electorale şi a referendumurilor. Drept urmare, în perioada următoare ar trebui să demarăm procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale, potrivit discuţiilor, din 28 iunie anul acesta, iar procedurile din 13 aprilie. Este o misiune cvasiimposibilă, aşa cum vedem noi lucrurile, pentru că la momentul demarării proceselor electorale trebuie strânse semnături, trebuie făcute dosarele de candidatură, trebuie făcută campanie electorală”, a precizat preşedintele AEP.

El a adăugat că, în contextul actual, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura. „Aceleaşi autorităţi ale statului care sunt implicate în procesele de pandemie de coronavirus vor fi implicate începând cu data de 13 aprilie în procesele electorale, fie că este vorba de STS, MAI, prefecturi, primării. Şi, imediat după data de 13, se va înfiinţa BEC, se vor înfiinţa birourile electorale judeţene şi la nivelul municipiului Bucureşti şi va fi nevoie, totuşi, de resurse umane pentru a fi implicate”, a explicat Mituleţu-Buică.

În acest context, premierul Ludovic Orban a anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, că va avea consultări cu partidele politice pe tema alegerilor locale. „Voi chema partidele politice la consultări, aşa cum am anunţat, şi împreună vom analiza şi vom lua decizia legată de alegerile locale”, a afirmat Orban.

Mai multe partide politice, printre care USR și UDMR, s-au pronunţat pentru amânarea alegerilor. De asemenea, într-un comunicat de presă, PSD lăsa să se înțeleagă faptul că, în actualul context, ar agrea o amânare a localelor.

+5 -0
se încarcă...