Amenzile din starea de urgenţă au fost declarate neconstituţionale

♦ CCR a stabilit ieri că actul normativ prin care au fost majorate amenzile pe perioada stării de urgenţă încalcă legea fundamentală.

0

Curtea Constituțională a admis ieri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Sancţiunile se anulează doar în instanţă

 

Totuși, potrivit Digi 24, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în instanță. Renate Weber a declarat că, dacă așa va arăta decizia, nu este ceea ce aștepta fiindcă instanțele vor fi foarte aglomerate.

Tot ieri, Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, împotriva OUG 1/1999, care îi permite președintelui României să instituie starea de urgență, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro, stabilind astfel că preşedintele poate să instituie starea de urgenţă.

 

Deja ai votat!
se încarcă...