Specialiştii români demolează teoria conspiraţiei cu Covid

Cercetătorii români au dovedit în laborator că virusul SARS-CoV-2 care circulă în România provine din Wuhan, dar s-a transmis trecând prin ţările europene.

Echipa de cercetare MedLife anunță primele rezultate ale unui nou studiu, prin care a obținut o serie de informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Cercetarea a fost derulată integral cu resurse umane și operaționale locale și a implicat secvențierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale țării, atât de la pacienți asimptomatici, cât și simptomatici. Au fost secvențiate 53 de probe provenite din şapte orașe: București, Galați, Slatina, Suceava, Cluj, Focșani și Tulcea.

Virusul îşi are originea în China

Cercetătorii MedLife au constatat că originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României se află în Wuhan, virusul din România având identitate de secvență de 99,97% cu virusul original identificat în China (în medie au fost identificate 9 mutații per genom, numărul maxim fiind de 13).

În plus, potrivit echipei de cercetare, noul coronavirus a ajuns în România în urma răspândirii virusului din China trecând prin Europa. De altfel, datele analizate arată că mutațiile detectate la virusurile secvențiate de către echipa de lucru din România sunt similare cu cele identificate cel mai frecvent în Marea Britanie. Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine faptul că virusul a fost adus cu precădere din această zonă, întrucât mutațiile identificate se găsesc și în alte țări din Europa.
“Echipele de cercetare depun eforturi uriașe la nivel global pentru secvențierea tulpinilor de SARS-CoV-2. Acest proces este foarte important pentru identificarea originii virusului, a surselor de proveniență ale epidemiilor din diferite regiuni și a dinamicii transmiterii intra și intercomunitare. Înțelegerea modului de răspândire este esențială pentru lupta pe care o ducem cu toții împotriva acestui virus. Mai mult, secvențirea genomului ar putea ajuta mult la dezvoltarea tratamentelor și a vaccinurilor viitoare”, a spus biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Pentru identificarea profilului viral specific României, studiul are la bază analiza mutațiilor genetice ale virusului.

Cel mai probabil, răspândirea virusului SARS-CoV-2 în România s-a făcut local, prin transmitere intracomunitară la nivelul regiunilor țării

Transmitere comunitară

Echipa de cercetare MedLife a evaluat în cadrul studiului și modalitatea de răspândire a virusului pe teritoriul țării, iar datele analizate atestă că transmiterea noului coronavirus s-a făcut în cea mai mare parte local.
”Pe lotul nostru de studiu s-a observat că în fiecare focar diversitatea genetică a virusurilor este relativ mică, fiind detectate diferențe notabile mai degrabă între focare, ceea ce înseamnă că în fiecare focar au fost puțini oameni care au adus virusul din afara țării, transmiterea virusului fiind în mare parte intracomunitară. Acest lucru se datorează, probabil, și restricțiilor de circulație impuse în această perioadă” a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Riscul de reinfectare este mic

În cadrul aceluiași studiu s-a pus un accent important pe mutațiile genei S, mutațiile careia se presupune ca ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală. Astfel, mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați.
“Gena S este cea mai importantă genă pentru infecțiozitatea virusului, întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafața celulelor umane, aceasta fiind deseori ținta unui răspuns imun antiviral. Mutațiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susțin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecție. În viitor însă, situația s-ar putea modifica. Cercetătorii la nivel mondial studiază îndeaproape modificările care apar la nivelul acestei gene pentru a identifica din timp dacă virusul a suferit această mutație, aceasta fiind cea care ar putea totuși duce la o reinfecție” a mai spus biologul Dumitru Jardan.
MedLife își propune să monitorizeze constant prin secvențiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul țării.
“MedLife va monitoriza secvența recunoscută de anticorpi pentru a descoperi dacă pacienții care au trecut prin boală se pot reinfecta sau dacă sunt protejați de un eventual vaccin. Este foarte important să monitorizăm dacă virusul care circulă pe teritoriul României suferă mutații care să îl facă rezistent la vaccinurile și tratamentele care vor apărea” a spus Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.
Reprezentanţii companiei consideră că în următoarea perioadă curba infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în România va continua să crească, iar mediul de afaceri, cu precădere marii angajatori, și administrațiile publice centrale și locale trebuie sa privească cu mare precauție relaxarea suplimentară a restricțiilor ce previn răspândirea bolii

Prea puţini români s-au imunizat

MedLife a derulat în aprilie primul studiu cu privire la imunizarea naturală a populației în urma căruia s-a constatat că sub 2% dintre români au dobândit imunitate natural pentru virusul SARS-CoV-2. În acest moment, compania are în derulare al patrulea studiu în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru COVID-19 în cazul pacienților infectați.

“O latură diferită este cea a infectărilor. În acest moment numărul infectărilor comunitare este într-o evidentă creștere. În fapt, în urmă cu două săptămâni, deși se înregistrau zilnic sub 200 de cazuri, MedLife a luat legătura cu Ministerul Sănătății și Direcția pentru Sănătate Publică pentru a semnala iminenta creștere a cazurilor, bazată pe distribuția probelor pozitive, prin cazuri mai degrabă izolate decât focalizate, caracteristice răspândirii comunitare. Considerăm că mediul de afaceri, cu precădere marii angajatori, și administrațiile publice centrale și locale trebuie sa privească cu mare precauție relaxarea suplimentară a restricțiilor ce previn răspândirea bolii. Cu siguranță o eventuală creștere a numărului de testări și o adâncire a anchetelor epidemiologice va duce la identificarea unui număr mai mare al cazurilor, respectiv la stingerea graduală a răspândirii comunitare. Există și o responsabilitate importantă a cetățenilor, a fiecărui individ, care ține de educație și de maturitatea socială. Avem o mare șansă ca țară să ieșim cu fruntea sus din lupta cu acest flagel” a declarat Mihai Marcu Președinte și CEO MedLife Group.
Compania va monitoriza mutațiile genetice lunar în focarele relevante pentru a identifica dacă nu apar alte mutații și dacă nu este importantă și o altă tulpină decât cele europene, care s-ar putea comporta epidemiologic diferit. La această etapă, MedLife a finalizat deja secvențierea unui al doilea lot de 50 de probe și urmează să facă publică o analiză a acestora în cursul lunii iulie.

Deja ai votat!