Fostul primar al Iașului scos cu cătușe din casă. A fost condamnat definitiv

Gheorghe Nichita, fostul primar de Iași, a fost condamnat definitiv miercuri la 5 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel București.

Gheorghe Nichita tocmai a fost ridicat de politisti,  miercuri la ora 19.10, si dus in arest. Intrebat daca va fi ultimul primar al Iasului care va merge la inchisoare, Nichita a ras, fara a raspunde, conform Ziarul de Iași.

Curtea de Apel Bucuresti a mentinut masurile asiguratorii impuse impotriva lui Nichita de Tribunal. Acesta are sechestru pe un teren de aproximativ 1.500 de mp din Iasi, pe unul din judetul Suceava, dar si pe mai multe conturi bancare.

În primă instanță, Gheorghe Nichita fusese condamnat de Tribunal la patru ani de închisoare.

Fostul edil este acuzat de luare de mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a cărui firmă a implementat sistemul de semaforizare din Iași. Nichita a fost inculpat de DNA pentru pretinderea unei mite de 10% din valoarea proiectului.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, chiar a recunoscut în faţa instanţei că a fost de acord să îi ofere mită lui Gheorghe Nichita, în timp ce un alt intermediar al acestei afaceri, fostul lider PSD, Constantin Niţă, a fost deja condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru că a ajutat, în primă fază, firma UTI să obţină contractul de la Iaşi. În schimbul ajutorului, Niţă ar fi cerut 5% din valoarea contractului, adică aproximativ 3,4 milioane de lei. A primit efectiv 30.000 de euro şi 300.000 de lei.

Fostul primar a mai primit și echipamente electronice de 20.000 de lei, dar şi plata în 2014 a unor cazări în Hong Kong şi Beijing (China), în valoare totală de 28.000 de lei. De asemenea, Nichita ar fi primit şi reducere de 30-40% din preţurile de cazare de la Hotel Marriot din Bucureşti, a căror valoare a fost calculată la 15.100 de lei.

Tiberiu Urdăreanu, cel care a dat mita, a fost condamnat definitiv la 8 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a decis și confiscarea sumei de 1.210.632 lei de la Urdăreanu.

Fostul primar PSD al Iașului mai este implicat într-un dosar penal, în care a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. În acest dosar, procurorii l-au acuzat că ar fi utilizat Poliţia Locală pentru a-şi urmări fosta iubită. Alături de Nichita, au fost deferiţi justiţiei fostul director al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, şi un fost şef de serviciu din instituţie.

Gheorghe Nichita este originar din Dorohoi, județul Botoșani și a fost vicepreședinte la nivel național și șef al filielei județene Iași a PSD.

 

Deja ai votat!