Ministrul Muncii vrea ca vechimea să poată fi cumpărată. Prevederea există deja în lege

0

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că ia în calcul modificarea Legii pensiilor, astfel încât românii să poată cumpăra din nou ani de cotizare pentru a-și completa stagiile minime, asta deși cadrul legal la care face referință prevede deja acest lucru începând din 1 septembrie 2021.

Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenţie faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câţiva ani şi ar fi dispuşi să îi acopere în acest moment. Ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi ulterior voi decide”, a anunţat ministrul Muncii marţi seara la TVR.

Vechimea în muncă s-a putut cumpăra în trecut, încă de la sfârșitul anului 2016. Cu toate acesta în 2019, românii nu și-au mai putut cumpăra vechimea pentru pensie.

Aceasta se va putea face din nou din 2021, dacă noua lege a pensiilor va fi aplicată în litera ei și nu trebuie adusă nicio modificare. Astfel, în baza noii legi, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani fără ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Dispare condiția ca cei cinci ani să fie consecutivi, iar posibilitate de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații.

Cei interesați să-și cumpere vechime vor trebui să întocmească un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii și vor plăti în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă, care nu vor trebui să totalizeze mai mult de cinci ani.

Deja ai votat!