Iaşul atinge recordul. Spitalele ieşene nu mai primesc pacienţi infectaţi din alte judeţe

0

Iaşul a ajuns pe locul 3 în clasamentul judeţelor la numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS COV 2 raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Înaintea Iaşului, pe primul loc se clasează judeţul Prahova, cu 72 de noi pacienţi COVID 19, şi Argeş, cu 71. În acelaşi timp, Terapia Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase funcţionează la capacitate maximă. În saloanele de confirmaţi din toate spitalele COVID, ieri, erau mai puţin de 20 de paturi libere, din 330.

Conform datelor oferite de INSP, până ieri, 9 august , pe teritoriul judeţului au fost confirmate 1.760 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, cu 69 cazuri în plus faţă de ziua precedentă. Tot ieri, INSP a anunţat că alţi 17 ieşeni au fost reconfirmaţi cu COVID 19. Înaintea Iaşului, pe primul loc se clasează judeţul Prahova, cu 72 de noi pacienţi COVID 19, şi Argeş, cu 71. Imediat după Iaşi se află judeţul Galaţi, cu 66 de cazuri, şi Braşov, cu 60 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. La Iaşi, dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.526 au fost externate, cu 59 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă. Îmbucurător este că la noi nu s-a înregistrat niciun deces (numărul total de morţi de la începutul pandemiei şi până acum fiind de 71), în schimb, la nivel naţional, 41 de pacienţi au pierdut lupta cu boala. În condiţiile creşterii numărului noi de cazuri, în reţeaua medicală, ieri după-amiază, numărul de paturi libere era extrem de redus.

Astfel, după cum a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, mai existau şase paturi în saloanele de confirmaţi şi niciun pat liber la Compartimentul de Terapie Intensivă. În acelaşi timp, nu s-a realizat niciun transfer către secţia specială de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu. La Spitalul de Recuperare, în ambulatoriu COVID erau internaţi ieri 15 pacienţi şi existau doar cinci paturi libere, iar la Spitalul de Pneumologie, din cele 52 de paturi pentru bolnavii COVID 19, 50 erau ocupate. Şi la Spitalul CFR, aproape toate cele 80 de paturi erau ocupate ieri. Dat fiind gradul mare de ocupare al unităţilor medicale COVID şi suport COVID din Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, prezent sâmbătă la Iaşi, a decis ca de acum înainte cazurile asimptomatice şi uşoare provenite din alte judeţe să fie redirecţionate în judeţele de unde vin. „Am evaluat posibilitatea ca un număr de cazuri cu o simtomatologie uşoară şi medie care vin din alte judeţe să poate fi redirecţionate în acele judeţe şi spitalizate acolo, pentru a păstra spitalele din Iaşi efectiv pentru formele severe şi critice”, a spus Nelu Tătaru.

De asemenea, el a anunţat suplimentarea numărului de locuri cu intrarea în circuit a Spitalului Militar Iaşi. ”Suplimentăm cu un număr de paturi, şi sperăm ca acesta să fie aproape de 40, la Spitalul Militar, din ceea ce am evaluat noi astăzi, spitalul punând deocamdată la dispoziţie 16 paturi. Am evaluat Spitalul Militar pentru a-l putea introduce cât mai curând , de luni, în circuitul suport “, a mai spus Tătaru. Ministrul a mai spus că s-a ajuns la aglomeraţia din spitale pentru că bolnavii asimptomatici sau cu forme uşoare refuză să se externeze după 48 de ore.

Deja ai votat!