joi, aprilie 18, 2024
AcasăNaționalAccesul la informații - ghimpe în ochii politicienilor

Accesul la informații – ghimpe în ochii politicienilor

 

UPDATE – Deputatul liberal Florin Roman, unul dintre inițiatori și-a retras semnătura de pe lege în urma scandalului public provocat de aceasta și a anunțat că liberalii nu vor vota legea. 

La câteva ore după declarația liberalului Roman, surse din PSD anunță că și ceilalți deputați inițiatori ai legii, membrii PSD, anunță că retrag inițiativa legislativă.

Articolul inițial

Un grup de parlamentari PSD și PNL a înaintat un proiect de modificare a Legii nr. 544/2001* privind liberul acces la informațiile de interes public care o îndreaptă împotriva cetățeanului.

Conform inițiatorilor legii, informațiile de interes public sunt definite prea general, legea lăsând la latitudinea autorităților de a defini care sunt informații de interes public și care nu. Deasemenea, inițiatorii legii consideră că legea obligă autoritățile să facă publice din oficiu prea multe informații, iar proiectul lasă autoritățile să decidă ce informații trebuiesc făcute publice.

În prevederile noii legi nu mai sunt permise cererile de informații pe cale electronică, ci doar cele cu semnătură olografă, motivarea fiind că „oricine poate cere informații”. Deși tocmai aceasta este menirea legii inițiale, ca orice cetățean să poată cere informații publice legate de activitatea autorităților.

Noul proiect propune introducerea de taxe pentru multiplicare, anonimizare, scanare și căutare, care să fie stabilite de autoritățile și instituțiile publice respective.

Practic, prin aceste prevederi, cetățeanul care cere informații este văzut ca un inamic al statului și noua lege propusă permite autorităților locale sau naționale să refuze furnizarea acelor informații sau să stabilească un preț prohibitiv pentru obținerea acestora.

„Cred că este cel mai distructiv proiect de modificare a legii liberului acces la informațiile de interes public pe care l-am văzut eu vreodată. Când citești expunerea de motive nu știi dacă să râzi sau să plângi. Arată o profundă neînțelegere a ideii de informații de interes public și portretizează cetățeanul care solicită informații drept inamicul declarat a statului care este copleșit de abuzul de transparență.
Dar, de fapt, cel mai îngrijorător lucru pe care îl vedem este că această inițiativă nu este singulară. Vorbim, în acest moment, de trei încercări distincte de modificare a acestei legi. Iar ultimele luni ne-au arătat cât este de vitală, de fapt, transparența și cât de necesară este legea 544 ”, spune Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Proiectul PSD – PNL este al treilea demers din ultimele trei luni care vizează amendarea legii 544/2001 și a normelor sale de aplicare.
În dezbatere parlamentară se mai află proiectul de lege 529/2020** depus de un grup de parlamentari USR și PSD, care impune comunicarea datelor în formate electronice deschise și prelucrabile automat și instituirea unui registru public electronic care să conțină toate cererile primite și toate răspunsurile la acestea. Proiectul prevede însă și abrogarea articolului care permite depunerea cererilor în format electronic.
În luna august, Guvernul a elaborat un set de amendamente*** la normele de aplicare a legii prin care prevedea, printre altele, că informațiile de interes public „se furnizează în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică”, ceea ce ar exclude răspunsuri procesate de gen liste, tabele sau statistici, dacă acestea nu există deja, dar și datele primare care stau la baza acestora, dacă nu sunt cerute explicit.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.8 ° C
6.1 °
3.8 °
95 %
3.1kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...