Inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi votată, nici legea pentru amânarea alegerilor

0

Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține miercuri din lipsă de cvorum, după ce și-au înregistrat prezența doar 58 dintre senatori, relatează G4Media.

În consecință, nici inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi supusă votului, precum nici cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să amâne alegerile.

În mod neobișnuit, ședința plenului a fost convocată în format fizic, făcând imposibilă prezența senatorilor din țară. Până acum, ședințele Senatului s-au ținut online.

PNL a anunțat că nu va asigura cvorumul pentru această ședință, dar că, dacă ea se va ține totuși, va vota în favoarea inițiativei ”Fără penali” și împotriva legii care ar pemrite amânarea alegerilor.

Senatorii USR au cerut Comitetului liderilor să accepte votul prin telefon pentru legi în plenul de miercuri, pentru ca iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” să fie adoptată, a anunţat preşedintele partidului, Dan Barna. El a afirmat că, dacă nu se va asigura votul prin telefon, senatorii USR nu vor participa la plen.

„Suntem prezenţi la muncă pentru ca ‘Fără penali’ să devină realitate. Dacă nu se va lua votul prin telefon, aşa cum se întâmplă de două luni, este prima dată când s-a prevăzut această variantă de vot fizic şi pentru legi, nu numai pentru cea legată de completarea Biroului permanent. Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio şansă să se adune cele 90 de voturi necesare pentru ca iniţiativa ‘Fără penali’ să devină realitate”, a susţinut Barna.

Pe ordinea de zi a plenului figura inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcți publice”. Dacă ar fi fost votată, referendumul pentru aprobarea sa finală ar fi putut fi organizat odată cu alegerile parlamentare pe 6 decembrie.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat și cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor. Dacă acest act normativ intră în vigoare, hotărârea de guvern prin care alegerile au fost stabilite pentru 6 decembrie și-ar înceta efectele. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz.

Deja ai votat!
se încarcă...