Arestări după operațiunea DNA Suceava în cazul rețelei de șpăgi de la Suceava

Toți cei 14 suspecți reținuți ieri de procurorii Serviciului teritorial DNA Suceava, în legătură cu presupusa fraudare a examenelor de obținere a permiselor de conducere și înmatricularea autoturismelor contra unor sume de la bani de la Suceava, au fost arestați preventiv. Mandate de arestare pe numele acestora au fost emise în această seară de două complete de judecată de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava. Deciziile nu sunt definitive, cei implicați având posibilitatea să conteste măsura arestării la Curtea de Apel Suceava.

Printre cei arestați se află șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul serviciului de profil din Suceava, dar și mai mulți angajați din cadrul instituției, examinatori, un ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, dar și un agent de poliție din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Grupare structurată pe mai multe paliere

Aşa cum am arătat anterior, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de Obreja Radu Ionuţ, care, în calitatea de şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări, alături de poliţişti şi funcţionari, ar fi cooptat mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (RAR) și ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani. Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi fraudat examenele practice obţinerea permiselor de conducere şi ar fi fost implicată în activități ilegale de înmatriculare a autoturismelor.

Bani „albiţi” prin achiziţionare de imobile

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1.500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor. În anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, Obreja putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În majoritatea situaţiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiaşi zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia, responsabil cu „albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziţiona diverse imobile al căror proprietar era în fapt Obreja, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piaţa neagră a schimbului ilegal de valută.

Peste 1 milion de Euro indisponibilizaţi de DNA

Gruparea a fost anihilată joi, când procurorii DNA Suceava au organizat 67 de percheziții în cinci județe și municipiul București, inclusiv la Botoșani. În urma descinderilor și perchezițiilor, anchetatorii au indisponibilizat peste un milion de euro, dar și alte importante sume de bani, bijuterii, ceasuri de colecție, dar și autoturisme de lux.

Lista celor 14 arestați preventiv

1. MARTIN MIHAIL – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava

2. BLÎNDU CRISTIAN – ofiţer de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere şi Examinări

3. OBREJA RADU IONUŢ – şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava

4. PASCAL ANAMARIA – agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava

5. PERIJOC GHEORGHE IONEL – agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor

6. MIHAIESCU IULIAN FLORIN – agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava

7. MIHAIESCU LEON IONUŢ – gent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava,

8. MACOVICIUC NICOLAE CEZAR – agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava

9. BUTNARIU PAUL ALEXANDRU – personal contractul în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava

10. BOLOHAN FLORIN – instructor auto

11. PANDELEA SILVIU LUCIAN

12. BOICU COSTICĂ

13. MIRĂUŢĂ IONICĂ

14. POPOVICI RADU

Deja ai votat!