marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalFostul șef al Casei de Sănătate, Lucian Duță, condamnat la 6 ani...

Fostul șef al Casei de Sănătate, Lucian Duță, condamnat la 6 ani cu executare pentru mită. Tribunalul a dispus și confiscarea a 6,3 milioane de euro

Tribunalul București l-a condamnat pe fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, la 6 ani de detenție efectivă pentru luare de mită într-un dosar al DNA, potrivit portalului instanței. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Instanța a dispus și confiscarea a 6,3 milioane de euro de la Duță.

În decembrie 2018, DNA l-a trimis în judecată pe Lucian Duță pentru luare de mită în formă continuată.

Fostul șef al CNAS este acuzat că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), potrivit rechizitoriului DNA.

Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.

Fostul pedelist ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.

Enache şi Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.

Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10%. susţinând că este nevoie de obţinerea unui „sprijin politic” pentru proiectele CNAS şi ar fi invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu. Despre banii primiţi mită, Duţă a pretins că ar fi vrut să construiască o clinică medicală, însă până la urmă a investit într-o clădire de pe strada Jean Monet din Bucureşti, pe care a vrut să o închirieze Ambasadei Egiptului.

Pus în faţa probelor DNA (denunţuri şi documente bancare din offshore), Duţă a recunoscut parţial acuzaţiile, în sensul că a admis doar mita primită în cont, nu şi pe cea cash, se arată în rechizitoriul DNA. Potrivit propriilor declaraţii la DNA, Duţă a negociat mita în iunie 2010, adică exact în perioada în care preşedintele Traian Băsescu anunţa tăierile de salarii pentru bugetari.

Fostul preşedinte al CNAS ar fi investit banii despre care DNA susține că i-ar fi primit mită în construcţia unul bloc de 4 etaje pe strada Jean Monnet din zona Primăverii a Capitalei, în 3 apartamente şi un BMW luate pe numele familiei iubitei sale, fosta jurnalistă Simona Sofian, potrivit documentului citat. Când a fost luată la întrebări de procurorii DNA, familia fetei s-a încurcat în explicaţii şi, până la urmă, a admis că banii erau de la Duţă.

În paralel cu ancheta penală, procurorul DNA Ana Dana a realizat şi o investigaţie financiară. Aşa a arătat că familia iubitei lui Duță avea venituri mici şi nu şi-ar fi permis asemenea cheltuieli. În plus, anchetatorul a arătat că Duţă şi-a angajat iubita şi cei 3 fraţi ai ei la instituţiile de stat pe care le-a condus, CNAS şi Compania Sării, conform G4 Media.

Ana Dana, anchetatorul din dosarul lui Duță, este procuror de caz și în dosarul lui Daniel Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1. Ana Dana este șefa interimară a Secției a 2-a din DNA de combatere a infractiunilor asimilate corupției.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...