Mandate de arestare în dosarul șpăgilor de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava

Tribunalul Suceava a emis în seara zilei de vineri, 27 noiembrie, un număr de 14 mandate de arestare în dosarul șpăgilor de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava. Un judecător de drepturi și libertăți a decis că toate cele 14 persoane reținute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, trebuie să stea după gratii pentru următoarele 30 de zile. Măsura de vineri nu este definitivă și poate fi contestată la instanța superioară, Curtea de Apel Suceava.

Cele 14 persoane arestate sunt 8 funcționari ai Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, respectiv comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fost șef al structurii, Cristian Blîndu, Paul Alexandru Butnariu, Nicolae-Cezar Macoviciuc, Iulian-Florin Mihăescu, Leon-Ionuț Mihăescu, Anamaria Pascal și Gheorghe Ionel Perijoc, un ofițer al Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Suceava, Mihail Martin, dar și alte cinci persoane, cei mai mulți dintre ei instructori pe la diferite școli de șoferi din județ, anume Florin Bolohan, Silviu Lucian Pandelea, Costică Boicu, Ionică Mirăuță și Radu Popovici.

Gruparea era condusă de comisarul-șef Radu Obreja

Potrivit unui comunicat al procurorilor DNA Suceava, în perioada 2018-2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de Radu Ionuț Obreja, care, alături de polițiști și funcționari, ar fi cooptat mai multe persoane, printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (RAR). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1.500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.
La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

 

Deja ai votat!