Avarie gravă la staţia de oxigen ce deserveşte două spitale din Iaşi

0

Avarie gravă la staţia de oxigen care alimentează Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Luni seara, a cedat un compresor al staţiei de oxigen care alimentează Infecţioasele şi Pneumoftiziologia. Oxigenul necesar bolnavilor COVID a fost administrat de la butelii folosite suplimentar. Conducerile ambelor spitale au subliniat că nu a fost pusă în pericol viaţa pacienţilor niciun moment, iar că avaria este în curs de rezolvare.

Bolnavii de COVID au primit oxigen de la butelii suplimentare. „S-a intervenit rapid şi prompt, fără ca vreun pacient să aibă de suferit. Problemele au apărut datorită numărului mare de pacienţi care necesită administrare de oxigen”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Staţia de oxigen, „dacă acoperă jumătate din necesarul zilnic”

Defecţiunea a apărut în noaptea de luni spre marţi, când unul dintre compresoare nu a mai vrut să funcţioneze. Din cauza consumului foarte mare de oxigen, motorul compresorului s-a defectat.

Am luat legătura cu organele competente şi cu firmele de specialitate. S-a intervenit rapid şi prompt, fără ca vreun pacient să aibă de suferit. Problemele au apărut datorită numărului mare de pacienţi care necesită administrare de oxigen”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Staţia de fluide medicale comună celor două spitale a fost proiectată şi montată în 2015, când necesarul de oxigen era incomparabil mai mic faţă de cel de acum. Mai exact, staţia a fost proiectată pentru o capacitate de aproximativ 30 de metri cubi pe oră de oxigen, mult faţă de necesarul de atunci. La vremea respectivă, Spitalul de Boli Infecţioase avea un consum 7 metri cubi pe oră de oxigen, iar Spitalul de Pneumoftiziologie de maxim 9 metri cubi pe oră. “Dacă în 2015 staţia avea capacitatea de a furniza dublu faţă de necesar, acum dacă acoperă jumătate din ce trebuie, fapt pentru care suplimentăm din surse secundare şi terţiare, care înseamnă încă un modul închiriat de Spitalul de Boli Infecţioase şi rampa de butelii”, a precizat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Mentenanţa la staţie, a mai spus acesta, este făcută lunar de o companie care verifică întreaga aparatură. Staţia are capacitatea de a anunţa, de a arăta pe un display când a fost făcută ultima mentenanţă şi când trebuie făcută următoarea. “Dacă ar fi să asemănăm cu un motor de maşină, ideea este că aceste compresoare nu au fost proiectate să funcţioneze în regimul de sarcină care este acum. Practic, ele aduc o presiune, după care se opresc, alternativ, dacă scade presiunea, iar pornesc şi aşa mai departe. Problema este că de opt luni ele merg în continuu pentru că şi necesarul de oxigen a crescut o dată cu numărul de cazuri grave”, a mai spus Radu Crişan.

 

Deja ai votat!