joi, aprilie 18, 2024
AcasăNaționalRomânia începe în această săptămână și vaccinarea cu serul Moderna

România începe în această săptămână și vaccinarea cu serul Moderna

Începând de joi, 4 februarie, în centrele de vaccinare din România va fi administrat și serul produs de compania Moderna, pe lângă cel de la Pfizer/BioNTech, eficacitatea celor două vaccinuri fiind aproximativ aceeași.

Până în prezent, în România au ajuns două tranșe din vaccinul Moderna, fiind disponibile astfel peste 35.600 de doze. Cu toate acestea, compania americană a anunțat că va diminua cantitățile de vaccin pe care le va livra României, ceea ce a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare.

Astfel, din lipsă de vaccinuri, toate persoanele sub 65 de ani, atât persoane cu boli cronice, cât și persoane care fac parte din categoriile esențiale, programate pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate pentru după 16 februarie. Excepție fac persoanele care au primit deja prima doză de vaccin.

Cum funcționează vaccinul Moderna

CNCAV reaminteşte că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menţionează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană este aproximativ aceeaşi.

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, precizează CNCAV.

Preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că numărul insuficient de vaccinuri, dar și disproporția dintre dozele Pfizer-BioNTech și Moderne nu permit să li se dea românilor posibilitatea de a alege cu ce ser să fie vaccinați. Acest lucru se ia în calcul pentru viitor, când vor fi suficiente doze.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...