Dosar penal pentru OMOR la Spitalul Județean Sibiu: Pacienţii cu COVID-19 erau sedaţi şi legaţi de paturi

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat luni pentru Europa FM, că parchetul va deschide dosar penal pentru omor în cazul pacienților cu COVID din secția de terapie intensiva a Spitalului Județean Sibiu.

Un fost angajat al secţiei ATI de la Spitalul Judeţean Sibiu povesteşte, pentru site-ul Turnul Sfatului că, cel puțin până luna trecută, pacienții COVID de aici erau sedați puternic indiferent de nevoi, chiar cu câte trei medicamente odată.

Bolnavi legaţi de mâini şi de picioare

Fostul angajat spune, într-un interviu acordat site-ului din Sibiu, că bolnavii în fază critică erau legați de mâini și de picioare, iar mulți pacienți au murit sufocați. De asemenea, acesta mai spune că mulți pacienți au fost ignorați de medicii cu experiență, uneori chiar și de rezidenți.
„Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă”, a declarat asistentul medical.
Una din cele mai grave probleme semnalate de cadrul medical este legată de procedura de intubare. Spune că se ajunge mult prea ușor la această procedură, chiar și atunci când în realitate nu este nevoie. Potrivit acestuia, se recurge la intubare pentru liniștea medicilor și asistentelor: un pacient intubat nu mai face gălăgie.
Parchetul deschide dosar penal pentru omor
Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Decebal Toderiță, spune că, deocamdată, conducerea se întrunește pentru a vedea ce e de facut după aceste dezvăluiri: „În cursul zilei de astăzi va avea loc o ședință a comitetului director al spitalului unde va fi discutat și analizat punctual acest subiect. Vom reveni cu detalii după încheierea comitetului, în funcție de hotărârea pe care o va lua conducerea spitalului.”
În schimb, prim procurorul Ion Veștemean a confirmat, pentru Europa FM, că Parchetul de pe langă Tribunalul Sibiu va deschide dosar penal pentru omor: „Având în vedere articolul din Turnul Sfatului, vom deschide un dosar cu privire la infracțiunea de omor. Urmează ca un procuror din cadrul Parchetului să facă cercetări în cauză.”
Deja ai votat!