spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalColectiv a câştigat Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European

Colectiv a câştigat Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European

Filmul „Colectiv” regizat de Alexandru Nanau a câștigat miercuri, 9 iunie, Premiul Publicului LUX ediția 2021, acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, potrivit anunțului oficial făcut în plenul Parlamentului, la Strasbourg.

Potrivit g4media.ro, în sala de plen au fost şi regizorul Alexandru Nanau și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv. „Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toată Europa”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, la prezentarea filmului.

Pentru prima dată, pe lângă votul cetățenilor, și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigător.

Cele trei filme finaliste au fost „Another Round” (Încă un rând) de Thomas Vinterberg, câștigător al premiului Oscar, „Colectiv” de Alexandru Nanau și „Corpus Christi” de Jan Komasa (nominalizate la Oscar în 2021, respectiv în 2020).

Alexandru Nanau a declarat că doar cultura ne poate uni și astfel să nu devenim societăți care trăiesc separat. Regizorul a mai spus că acest vot a demonstrat că cetățenii europeni care au votat filmul au arătat că vor să lupte împotriva corupției și vor o presă liberă.

„Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba”, a declarat Nanau.

Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianței USR PLUS, a transmis un mesaj prin care îi felicită atât pe regizor cât şi pe toţi cei care s-au implicat în realizarea producţiei. „Premiat deja de Academia Europeană de Film și nominalizat la două categorii ale Premiilor Oscar, Colectiv, filmul lui Alexander Nanau, aduce astăzi România din nou pe podiumul internațional și câștigă, în urma votului publicului și al eurodeputaților, Premiul European pentru Film al Publicului 2021, oferit de Parlamentul European, în colaborare cu Comisia Europeană, Europa Cinemas și Academia Europeană de Film. Povestea din Colectiv este povestea noastră, a tuturor. Asta am simțit în fiecare zi, de atunci. Iar puterea jurnalismului independent este cea care ține democrația în picioare, cea care ne apără drepturile, cea care ne face liberi. Felicitări regizorului Alexander Nanau și întregii echipe! Sunt enorm de mândră de voi”, a transmis Ramona Strugariu, care s-a luptat pentru transferul răniților de la Colectiv în străinătate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...