Cumulul pensiei cu salariul, interzis pentru angajații de la stat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, 9 iunie, că Executivul a adoptat proiectul de lege prin care se elimină cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar, urmând ca proiectul să intre în Parlament în procedură de urgenţă.

”Am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență și care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a anunțat premierul.

Bugetarii trebuie să aleagă dacă rămân activi până la 70 de ani sau dacă ies la pensie 

De asemenea a fost adoptată şi creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani. Practic, potrivit proiectului de lege, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, bugetarii vor trebui să opteze dacă rămân activi până la 70 de ani sau dacă ies la pensie.

Cei care deja cumulează cele două drepturi vor avea 30 de zile calendaristice să opteze pentru unul singur. În plus, dreptul de a lucra până la 70 de ani va fi introdus și pentru mediul privat, dar fără interdicția cumulului salariului cu pensia. Astfel, angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Deja ai votat!