Persoanele cu handicap nu vor mai fi nevoite să se prezinte la reevaluări periodice

Persoanele cu handicap, care nu pot urma programe de recuperare, nu vor mai fi nevoite să se prezinte la reevaluările periodice, potrivit unui proiect inițiat de parlamentarii de la USR PLUS. Aceasta a fost adoptat, luni, 28 iunie, în ședința de plen a Senatului.

Potrivit jurnalsocial.ro, practic, proiectul de lege prevede ca persoanele cu handicap ireversibil să beneficieze de certificate de handicap cu valabilitate nelimitată și să nu mai fie nevoite să se prezinte la reevaluări periodice pentru eliberarea acestor documente.

Pentru a se asigura că prevederea va fi respectată, senatorii au propus sancționarea dură a comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat. Astfel, acestea vor putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei.

Această prevedere există și în prezent în legea cu privire la protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar pentru că nu este sub formă de obligație, în practică nu se respectă.

 ,,De multe ori, în practica de zi cu zi, comisiile nu aplică și în mod unitar cadrul legal care prevede ca permanent termenul de valabilitate al acestor certificate. Vom vota pentru ca aceste situații să nu se mai repete, să eliminăm această problemă din viața unor persoane greu încercate. Până la urmă, este vorba de respectul și compasiunea pe care trebuie să le avem unii față de alții”, a declarat recent în ședința de plen a Senatului, senatorul USR PLUS Claudiu Mureşan.

Persoanele care vor beneficia de aceste certificate cu valabilitate nelimitată vor fi cele ,,a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare”.

Deja ai votat!