Revocarea Renatei Weber, neconstituțională: CCR a admis sesizarea PSD

Demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională, a decis marți CCR, care a admis astfel sesizarea făcută de PSD, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Weber a fost demisă pe 16 iunie de parlamentarii puterii, într-o ședință la care PSD a refuzat să participe, formațiunea condusă de Ciolacu contestând apoi decizia la Curtea Constituțională și acuzând „atacul acestei coaliții toxice asupra statului de drept”.

La o zi după vot, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, miercurea trecută, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului. Acesta este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR, fiind susţinut şi de PNL.
Președintele Camerei Deputaților, Lodovic Orban a anunţat, joia trecută, că numirea Avocatului Poporului se amână până când Curtea Constituțională va lua o decizie cu privirea la contestatia de demitere a Renatei Weber
Renate Weber a acţionat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, Camera Deputaţilor şi Senatul, după decizia de demitere din funcţie. Următorul termen în proces este stabilit pentru data de 2 iulie, de la ora 12.00.

Funcția de Avocat al Poporului este foarte importantă pentru coaliția de guvernare pentru că poate bloca ordonanțele de urgență emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

Deja ai votat!