Statul nu mai decontează şomajul tehnic

Începând de mâine, 1 iulie, indemnizaţiile de şomaj tehnic nu vor mai fi decontate de la bugetul de stat. Potrivit unei analize a casei de avocatură ONV LAW, citată de Ziarul Financiar, angajatorii care doresc să aplice măsura şomajului tehnic trebuie să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia.

Această facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricţionate din cauza pandemiei este 30 iunie, conform OUG 211/2020.

Potrivit modificărilor aduse de Legea 298/2020 în Codul Muncii, la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul şomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgenţă decretate pe teritoriul României. Astfel, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

De asemenea, potrivit noului Cod al Muncii angajatorilor le este interzis să concedieze angajaţii care au beneficiat de şomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puţin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat. Interdicţia de concediere se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus şomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, şi anume 27.12.2020.

Suma indemnizaţiilor de şomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru anul 2021 la 798 milioane lei.

Deja ai votat!