Modelul contractului individual de muncă a fost modificat

În această săptămână, modelul contractului individual de muncă (CMI), a fost modificat, fiind introduse noi obligații pe care le au angajatorii față de angajați. Mai exact, noua obligație pe care o au angajatorii este aceea de a informa angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat, potrivit ziarulfinanciar.ro.

Această obligaƫie se aplică persoanelor în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate şi care contribuie la sistemul public de pensii sau persoanele, în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii. Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi reprezintă o completare a pensiei de stat. Totodată, angajaƫii pot opta asupra fondului de pensii la care să contribuie, iar în cazul în care nu îşi exercită opƫiunea, urmează să fie repartizaƫi aleatoriu de către sistem.

De asemenea, o altă modificare adusă prin noul ordin al Ministerului Muncii se referă la atribuţiile postului. „Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi”, se arată în Ordinul Ministerului Muncii. În luna mai a acestui an, obligația de întocmire a fișelor de post și a regulamentului intern, pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați, a fost eliminată.

Deja ai votat!