Femeile însărcinate se pot vaccina împotriva Covid-19

O nouă analiză a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite arată că femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze împotriva Covid-19. Astfel, potrivit CDC, nu au fost înregistrate probleme de siguranță pentru gravide, nici în noua astfel de analiză, nici în cele anterioare, ratele de avort spontan după vaccinare fiind similare cu rata preconizată.

Reprezentanţii CDC spun că viitoarele mame pot face oricare dintre cele trei vaccinuri care au autorizaţie de urgenţă – Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson.

Iniţial agenţia nu recomanda gravidelor să se vaccineze afirmând că acestea ar trebui să discute despre asta cu furnizorii lor de servicii de îngrijire a sănătăţii.

Sarcina creşte riscul unor forme grave de boală cauzate de Covid-19, potrivit CDC, iar Covid-19 în timpul sarcinii creşte riscul naşterii premature. CDC a afirmat că recomandă acum tuturor persoanelor cu vârsta de cel puţin 12 ani să se vaccineze împotriva Covid-19, inclusiv persoanelor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.

„Suntem conştienţi de miturile care s-au răspândit legate de fertilitate. Nu se bazează pe nicio dovadă. Nu există nicio dată ştiinţifică care să susţină acest lucru”, a spus Sascha Ellington, conducătorul echipei de pregătire şi de reacţie în situaţii de urgenţă a Diviziei CDC pentru Sănătatea Reproducerii.

Deja ai votat!