Începând de vineri, doar certificatele digitale Covid (cu cod QR) vor fi recunoscute la frontierele din UE

Potrivit Ministerului de Interne, începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR. Astfel, în alte state din UE nu va fi recunoscut certificatul de vaccinare eliberat în momentul vaccinării pentru fiecare persoană.

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Autoritățile precizează că certificatele nu sunt aplicabile și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul certificat-covid.gov.ro. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări, dar recomandarea este ca cei care trec granița să aibă certificatul în format digital.

Deja ai votat!