Prețul gazelor naturale atinge recorduri istorice în Europa

Prețul gazelor în Europa a atins un maxim istoric, depășind pragul de 585 dolari pe 1000 de metri cubi, imediat după decizia Rusiei de a nu achiziționa decât 4% din capacitatea de tranzit suplimentară propusă de Ucraina pentru septembrie, arată agențiile rusești de presă, citate de Le Figaro.

Această evoluție vine în contextul în care prețul gazului natural evolua deja la niveluri record în fața unei cereri sporite și a unui nivel de stocare sub media obișnuită, provocând îngrijorări pentru iarna care vine.

În cadrul contractului actual, Gazprom trebuie să asigure tranzitul a 40 de miliarde de metri cubi anual via Ucraina. Gazprom cumpără ulterior capacități suplimentare, dacă este nevoie. În mod obișnuit, Rusia cumpără o cantitate importantă de capacitate de tranzit suplimentară, în condițiile în care gazoductele care ocoloesc Ucraina pompează gaze spre Europa la turație maximă.

Dar unul dintre principalele gazoducte spre Germania, Yamal-Europa, nu funcționează în prezent decât la o capacitate foarte redusă, după un incendiu la o uzină de tratare a gasului, la începutul lui august. Luni, la punctul de sosire Mallnow, volumul de gaze era sub jumătate față de perioada dinaintea accidentului.

Deja ai votat!