Ministerul Finanțelor, un nou împrumut de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a atras joi un nou împrumut de la bănci, ultimul fiind realizat în urmă cu o săptămână. Atunci MF a împrumutat 45 de milioane de lei. Astfel, Ministerul Finanțelor a împrumutat, joi, 574,5 milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark (n.r, titluri de stat pe termen mediu sau lung), cu o maturitate reziduală la 58 de luni, la un randament mediu de 3,24% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 810 milioane de lei.

O nouă licitație

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni. Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august a acestui an, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit agerpres.ro.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Deja ai votat!