Securitate naţională: Sindicatul Europol cere implicarea CSAT în cazul avioanelor reţelelor de contrabandă

Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova/ Facebook
Sindicatul poliţiştilor, Europol, cere implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în cazul violării spaţiului aerian românesc de către aeronave folosite pentru contrabandă. Europol transmite că Ministerul Apărării Naţionale este cel care trebuie să intervină în asfel de situaţii şi nu Poliţia de Frontieră, care are în grijă graniţele terestre.
„Această problemă este una destul de gravă, ce tine de securitatea națională, iar CSAT-ul trebuie să intervină de îndată, ținând cont că spațiul aerian românesc este violat de aeronave străine, iar acesta nu este un caz singular.
Deși această problemă a fost aruncată în curtea Poliției de Frontieră Române, colegii noștri polițiști de frontieră nu au atribuții în acest sens și nici echipamentele necesare pentru intervenție, așa cum de altfel Codul Aerian prevede în mod explicit la art. 5 cine trebuie să intervină- Ministerul Apărării Naționale”, a publicat Europol pe pagina sa de Facebook
„Este destul de adevărat că acești contrabandiști se folosesc de tot felul de tertipuri pentru ca aceste aeronave folosite să nu poată fi reperate pe radare prin zbor la joasă înălțime sub 100m, însă CSAT-ul prin atribuțiile pe care le are, trebuie să intervină de îndată în acest caz pentru că astfel de situații se vor mai repeta.
Până una alta, colegii noștri se luptă în continuare cu acest fenomen al contrabandei care a luat amploare în ultima perioadă. Numai anul trecut, aceștia au indisponibilizat peste 56.000.000 de tigarete (280.000 de baxuri) si peste 20.000 de kilograme de tutun vrac (echivalentul a peste 29.000.000 de tigarete – sau 145.000 de baxuri), în urma acțiunilor pentru combaterea contrabandei”.
Deja ai votat!