PROTEST: Zeci de camioane oprite în faţa Guvernului, vizate fiind impozitarea diurnelor, scumpirea RCA şi carantinarea şoferilor

Sursa foto: facebook.com/untrr
Un protest al transportatorilor rutieri are loc în faţa Guvernului, unde, zeci de camioane sunt oprite. Nemulţumirile protestatarilor sunt legate, în special, impozitul pe diurnă, carantinarea impusă şoferilor şi creşterea preţurilor pentru asigurările RCA.

Protestul a început dimineață, la ora 6.00, și are autorizație până la 16.00.

Asociațiile de transportatori rutieri cer reîncadrarea diurnei ca venit salarial și protestează față de impunerea carantinării șoferilor profesioniști și față de criza de pe piața RCA.

România este singurul stat european care impozitează diurna, spun protestatarii. Efectele acestei decizii fiscale fiind devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătită.

O altă nemulțumire este legată de faptul că Guvernul impune plasarea în carantină a șoferilor profesioniști care revin din țări cu grad de risc de contaminare cu COVID-19 dacă nu sunt vaccinați sau nu avut COVID-19 în ultimele 3 luni. Această constrângere stabilită de guvern este unică în Europa și perturbă grav activitatea de transport rutier, susțin asociațiile de transportatori.

Potrivit acestora, șoferii profesioniști sunt exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum de altfel recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens „culoare verzi” și a indicat clar exceptarea de la carantinare a șoferilor profesioniști.

Dintre asociațiile care au inițiat protestul Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 și COTAR au anunțat că renunță, după ce au obținut promisiunea ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, privind „corectarea demersurilor ANAF față de transportatori, prin Parlament”.

Deja ai votat!