Produs inovator pentru drumuri din plastic în Moldova

Compania MacRebur din Scoția, în colaborare cu Dorsa Group SRL din Moldova, au prezentat Administraţiei de Stat a Drumurilor din Moldova un produs din deșeuri de plastic ce poate fi utilizat pentru asfaltarea drumurilor. Acesta este fabricat din material plastic reciclat şi poate fi utilizat în amestecurile de asfalt, reducând volumul de bitum necesar, cu scopul de a minimiza cheltuielile și emisiile de CO2. Produsul poate fi adăugat în mixturile asfaltice în proporție de 10-15% din componenta bitumului, rezultând o economie de 5-10% comparativ cu costurile pentru bitum.

„În primăvara anului 2022, atunci când ne vor permite condițiile meteo, vom executa un sector experimental cu MR8, pentru a verifica implementarea acestuia pe drumurile din țara noastră”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Produsele MacRebur (MR 6, MR8 sau MR10) sunt fabricate din deșeuri plastice nereciclabile, care au fost destinate depozitării sau incinerării. La un kilometru de drum asflatat folosind produsele MR, se consumă greutatea echivalentă a 740.541 pungi de plastic de uz unic, iar o tonă de amestec MacRebur conține echivalentul a 80.000 de sticle de plastic, susţin cei de la compania scoţiană.

Tehnologia dezvoltată este folosită deja la construcţia de drumuri în Marea Britanie, statele UE, unele state din Africa, iar de la anul şi în SUA.

Deja ai votat!