joi, februarie 9, 2023
AcasăNaționalAstăzi încep înscrierile pentru noua sesiune Rabla pentru electrocasnice

Astăzi încep înscrierile pentru noua sesiune Rabla pentru electrocasnice

Începând de astăzi, de la ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Înscrierile se pot face până pe 25 noiembrie.
Programul se va desfăşura în trei etape: prima pentru maşini de spălat rufe/vase şi frigidere/congelatoare, a doua pentru televizoare, laptopuri şi tablete şi a treia pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.
„Toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în prima ediție de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a transmis președintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP.
După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator se demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi.

Calendarul complet al Programului Rabla Electrocasnice

-Etapa de înregistrare a beneficiarilor: 19 noiembrie, ora 10:00 – 25 noiembrie, ora 23:59;
-Prima etapă de oferire a voucherelor: 25 noiembrie, ora 10:00 – 2 decembrie, ora 23:59. În această etapă poți genera vouchere pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate frigorifice. Buget: 14.000.000 de lei;
-A doua etapă de oferire a voucherelor: 3 decembrie, ora 10:00 – 9 decembrie, ora 23:59. Acum poți genera vouchere pentru televizoare, laptopuri și tablete. Buget alocat: 14:000.000 de lei;
-A treia etapă de oferire a voucherelor: 10 decembrie, ora 10:00 – 16 decembrie, ora 23:59. Această ultimă etapă este dedicată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Buget: 6.000.000 de lei.
Bugetul alocat în anul 2021 pentru noua etapă a Programului este de 34 milioane lei.

Echipamentele incluse în programul noii ediții

Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament, potrivit AFM sunt 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, 400 de lei pentru maşini de spălat vase, 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, 400 lei pentru televizoare, 400 lei pentru uscătoare de rufe, 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an și 500 de lei pentru laptopuri și 300 de lei pentru tablete.

Schimbări anunţate de ministrul Mediului

Potrivit digi24, noua ediție aduce și o serie de modificări cum ar fi introducerea unor noi clase pentru televizoare. Potrivit unui ordin recent al Ministerului Mediului, clasa energetică pentru televizoare se modifică de la E, cât este în prezent, până la clasa G.

De asemenea, noul ordine prevede că „voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”. O altă noutate este că cele trei etape în care se pot genera vouchere Rabla electrocasnice durează o singură săptămână, nu două.

Ministrul interimar al mediului, Barna Tánczos, a vorbit miercuri la Digi24 despre redeschiderea din decembrie a programului „rabla pentru electrocasnice” și despre modificările care au fost aduse pentru această nouă ediție. Oficialul susţine că au fost modificate clasele energetice la unele articole, pentru că „erau prea restrictive” și „nu se găseau produse în acele clase pe piață”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
-0.6 ° C
-0.4 °
-0.6 °
68 %
2.6kmh
7 %
joi
-3 °
vin
-1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
1 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Ei, parcă s-a mai înseninat.

EDITORIAL

Ultimele zile au fost pline de evenimente nefericite, dar care au picat cum nu se poate mai bine pentru aleși. Urmările cutremurului din Turcia...

GÂNDUL ZILEI

Românii, glumeți fiind Găsit-au un nou colind: Galbenă gutuie, Interzisă-n UE... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...