spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNaționalPodul prăbuşit nu ar fi trebuit dat în folosință. Firma care a...

Podul prăbuşit nu ar fi trebuit dat în folosință. Firma care a executat lucrările are zeci de contracte cu statul

Lucrările la podul de la Luțca, peste Siret, care s-a prăbușit joi, „nu sunt finalizate și recepționate, așadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință”, afirmă, într-un comunicat, Ministerul Dezvoltării.

„Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a). Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice”, transmite Ministerul Dezvoltării.

Pod „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene

Firma care a construit podul hobanat de la Luţca, „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene şi prăbuşit după 7 luni de la inaugurare, este Darcons SRL din localitatea Cordun, judeţul Neamţ, iar proiectantul este firma Alido Proiect din Piatra Neamţ, potrivit unor documente consultate de G4media.ro.

Podul reabilitat de firma Darcons face parte dintr-un pachet mai mare de obiective finanțate prin PNDL, lucrări adjudecate de o asociere a opt firme de construcții de la Consiliul Judeţean Neamţ: Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) – Mavgo Holding – Danlin XXL S.R.L. – Darcons – Trust CCDP –  Hydrostroy AD – Alido Proiect – Rutier Consult.

Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) este deţinută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț. Arsene i-a botezat un copil lui Ginel, potrivit presei locale. Relația dintre cei doi este de notorietate, fiind surprinși și de paparazzi la un restaurant din București. Arsene a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie pentru corupție la Tribunalul Bacău într-un dosar al DNA, iar Ginel este judecat pentru aderare la grup infracțional organizat, evaziune și spălare de bani, într-un dosar al DIICOT.

Potrivit Monitorului oficial, Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, este deținută de Romică Rotaru. Între 2006-2008, acesta a fost vicepreședinte din partea PSD al Consiliului Judeţean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020. Potrivit ultimei declarații de avere, fostul deputat Alexandru Rotaru a declarat un cadou de nuntă de 400.000 de lei, adică peste 80.000 de euro.

Firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman. Administratorul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Persoana juridică Darcons SRL a primit o amendă penală de 30.000 de lei.

Zeci de contracte cu statul

Potrivit SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice), firma Darcons are zeci de contracte de infrastructură sau întreţinere drumuri încheiate cu instituţii publice.

Spre exemplu, pe 1 septembrie 2021, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a obţinut un contract de peste 10 milioane de euro fără TVA de la Consiliul judeţean Neamţ, condus de baronul PSD, Ionel Arsene, pentru reabilitarea a peste 20 de kilometri de drumuri județene.

Pe 7 aprilie 2022, Darcons a semnat un contract de aproape 1 milion de euro cu Compania Naţională de Investiţii pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi în comuna Sineşti, judetul Iaşi.

Pe 4 ianuarie 2022, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a semnat un contract de peste 2 milioane de euro cu Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi pentru modernizarea drumului judeţean 201 C.

Pe 21 decembrie 2021, Darcons a semnat un contract acord cadru (de tip abonament), pe o perioadă de 3 ani, cu valoare maximă de 4,5 milioane de euro, cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi, pentru întreţinerea drumurilor din zona Bârlad.

Patronul Darcons, Romică Rotaru, este asociat, alături de Andrei Rotaru, şi în firma Axa Road Construcţii. Potrivit SEAP, pe 8 decembrrie 2020, cele două firme ale familiei Rotaru, Darcons şi Axa Road Construcţii, au semnat un acord cadru pe 4 ani pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă în judeţul Botoşani, cu valoare maximă de peste 6 milioane de euro.

Fiul lui, fostul deputat PSD Alexandru Rotaru, este acţionar la firma Drum Construct. Soţia lui, Roxana Tania Rotaru, fostă Echimov, este fiica unor asfaltatori din judeţul Iaşi, patronii firmei Eky Sam.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...