spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalGuvernul a adoptat ordonanța de urgență privind amânarea ratelor la bănci

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind amânarea ratelor la bănci

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind amânarea ratelor la bănci pentru nouă luni. Astfel, persoanele fizice și juridice au termen 30 de zile de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial pentru a solicita amânarea ratelor pentru nouă luni.

Potrivit biziday, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat că această măsură este un instrument și nu singura soluție, la nivelul celor care au o dificultate. Clienții au la dispoziție și alte instrumente: trecerea de la Robor la IRCC, trecerea la o dobândă fixă, rescadențări sau refinanțări. Orice amânare de rate duce la obligativitatea ca ele să fie plătite în viitor, cu dobânda aferentă”.

Pot solicita amânarea persoanele care au contractat un credit înainte de 30 aprilie 2022 și care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării.

Condiții pentru a putea amâna ratele

Potrivit economedia, persoanele fizice care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Firmele care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere care reflectă scăderea cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin), potrivit sursei citate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...