marți, aprilie 16, 2024
AcasăNaționalGuvernul distruge instituţiile care l-ar putea verifica pe Ciucă la plagiat

Guvernul distruge instituţiile care l-ar putea verifica pe Ciucă la plagiat

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția esențială în analizarea plagiatelor, este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis, potrivit Edupedu.ro.

Prevedere cu dedicaţie

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Amintim că șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat.

Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de gradul de general-maior – cu două stele. Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.

De remarcat că proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie. Cu toate acestea, în cazul lui Ciucă se va aplica noua lege, pentru că sesizările vechi privind presupusul său plagiat au fost anulate de judecătorul Marius Iosif. Asta înseamnă că Ciucă scapă practic de amenințarea CNATDCU, o instituție care a rămas independentă de influența politică.

“S-au desființat consiliul cercetării universitare și consiliul atestării diplomelor și titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea și aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării și gestionării resurselor umane”, a avertizat într-o analiză pentru Edupedu.ro proeminentul sociolog Lazăr Vlăsceanu, care în prezent face parte din conducerea CNATDCU.

Purtător de cuvânt pus într-o situaţie jenantă

Jurnalistul Hotnews Adrian Vasilache l-a întrebat ieri în mod repetat pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, dacă nu îi este rușine cu un premier care încearcă să scape de acuzația de plagiat.

„Ați vorbit de meritocrație, evaluări obiective. Premierul Ciucă a spus azi de legile educației că dau exemple pentru generația tânără. Totuși, G4Media a scris că prin legile educației se va desființa CNATDCU, premierul Ciucă e principalul vizat, ar scăpa de povestea plagiatului. Tot aud că vă mândriți cu tinerele generații, nu vă e rușine totuși că avem un premier care a blocat în instanță acuzațiile de plagiat, că există un proiect care desființează CNATDCU?. Aș dori să-mi spuneți cum vedeți situația, dacă vă e sau nu rușine că aveți un astfel de premier, că avem cu toții un astfel de premier?”, a întrebat Adrian Vasilache.

El s-a referit la articolul publicat în exclusivitate de Edupedu.ro și preluat de G4Media potrivit căruia CNATDCU, instituția-cheie în analizarea plagiatelor, este desființată.

După ce Dan Cărbunaru a răspuns susținând că proiectul legii trece răspunderea CNATDCU la universități în ceea ce privește plagiatul, Adrian Vasilache a revenit cu o nouă întrebare: ”Premierul e spălat efectiv, nu vă simțiți puțin rușinați de toată situația asta?”.

Ulterior, Cătălin Drulă, președintele USR, i-a cerut demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru că proiectul de lege a educației prevede desființarea de facto a CNATDCU, instituția care ar trebui să verifice acuzațiile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.8 ° C
13.9 °
11.6 °
73 %
5.8kmh
75 %
mar
14 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...