vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalParlamentarii s-au exclus de la creşterile de salarii. Camera Deputaţilor a votat...

Parlamentarii s-au exclus de la creşterile de salarii. Camera Deputaţilor a votat lefuri mai mari pentru aleșii locali și funcţionarii din primării

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcţionarii publici din primării. USR și AUR au cerut eliminarea integrală a amendamentului care prevedea majorările salariale. PSD, PNL și UDMR au menţinut, însă, prevederile pentru administraţia publică locală. Proiectul de lege reglementează OUG 115/2022, prin care se acordă începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Amendamentul prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese de la 1 noiembrie 2022.

USR a anunţat că va contesta din nou la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea salariilor primarilor. „În România, în care unul din trei angajaţi are sub salariu minim, sunt măriri de 1.700 de lei la cei care sunt în fruntea salarizării”, a declarat Oana Ţoiu, de la USR.

Circ făcut de AUR și PSD

Dezbaterile pe tema proiectului de lege au creat scandal și circ la Camera Deputaţilor. Deputatul USR Claudiu Năsui a solicitat eliminarea amendamentului care reglementa majorările salariale. „Dacă creşteţi numai la primari, numai la parlamentari nu ne merge mai bine. Dacă vreţi să faceţi faţă creşterii de preţuri, facturilor şi aşa mai departe trebuie să luăm măsuri care cresc toate salariile din România”, a spus deputatul USR.

În replică, președintele Comisiei de Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon susţine că ordonanţa 115 avea aplicabilitate pana la 31 decembrie.

„Nu şi-a mărit nimeni nici un salariu, camera decizională este aici – Camera Deputaţilor. Prin urmare, Ordonanţa 115 se referă la creşteri de salarii pentru toată lumea din sistemul bugetar care (…) nu a atins salariul maxim. Guvernul PNL-USR nu le-au făcut la timp, dacă ar fi făcut la timp, nu era nicio problemă”, a spus deputatul PSD.

Într-un joc de imagine deputaţii AUR au venit la dezbaterile comisiilor și au făcut scandal încercând să-i provoace pe parlamentarii PSD și PNL. Simion a transmis toată intervenţia pe pagina sa de Facebook.

După o oră de discuţii aprinse, comisiile de specialitate au amendat proiectul de lege venit de la Senat. Astfel creşterea salariilor se va aplica pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...