sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăNaționalNoi meserii înscrise oficial în nomenclatorul ocupațiilor din România

Noi meserii înscrise oficial în nomenclatorul ocupațiilor din România

Expert în criminalistică informatică, expert în investigaţii digitale, în securitate cibernetică sau expert în surse deschise sunt câteva dintre noile meserii, care de anul acesta sunt recunoscute oficial în România.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Potrivit Ziarul de Iași, odată cu acestea, în Clasificarea Ocupaţiilor din România şi-au făcut loc şi alte meserii – 69 în total. Însă, odată cu ele, au dispărut alte 62 de meserii, dintre care, unele, te trimit nostalgic în secolul trecut, cum sunt cele de “inspector telegrame”, “şef vagon poştal”, “telexist”, “teletipist” sau “confecţioner tuburi telescop”.

Intrarea în vigoare a Ordinului ministerial al ministrului Muncii şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică pentru definirea ocupaţiilor noi digitale în clasificarea ocupaţiilor era unul dintre jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României care trebuiau îndeplinite până în trimestrul al treilea al acestui an, pentru ca ţara noastră să poată cere aprobarea unei transe de plată prin PNRR.

Doar 9 din 24 de jaloane au fost îndeplinite, după cum arată datele analizate de platforma Monitor PNRR, iar Ordinul referitor la ocupaţiile profesionale este unul dintre acestea.

Noile meserii apărute

Ordinul referitor la introducerea de noi meserii face parte din una dintre reformele propuse prin Componenta a şaptea din PNRR România, privind digitalizarea. Mai exact, este vorba despre reforma 4, privind “Creşterea competenţelor digitale pentru exercitarea funcţiei publice şi educaţie digitală pe parcursul vieţii pentru cetăţeni”.

Iar prin definirea noilor ocupaţii digitale în cadrul Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), se urmăreşte echivalarea acestora cu cele existente în ţările Uniunii Europene care au deja experienţă în digitalizare.

Ordinul privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, adoptat la începutul anului, a introdus 69 de meserii noi, din acest an, din care multe sunt din domeniul IT. Iar dintre acestea multe se referă la securitate cibernetică, investigaţii digitale sau de criminalistică informatică.

Lista integrală a noilor meserii poate fi vizualizată aici.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
nori împrăștiați
29.5 ° C
30.5 °
29.4 °
28 %
3.3kmh
47 %
sâm
29 °
Dum
28 °
lun
30 °
mar
33 °
mie
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...