marți, decembrie 6, 2022
AcasăNaționalPNL şi PSD se laudă fiecare cu creşterea pensiilor

PNL şi PSD se laudă fiecare cu creşterea pensiilor

♦ Ciucă spune că majorarea pensiilor e pentru români, nu pentru electoratul PNL sau PSD, după ce liderul social democrat s-a lăudat cu o reuşită a PSD.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat ieri că în coaliţia de guvernare nu sunt luate decizii pentru electoratul liberalilor sau pentru cel al PSD, ci acestea îi vizează pe toţi cetăţenii români.

Premierul a fost întrebat de jurnalişti, la sediul PNL, cum comentează faptul că PSD a transmis că este o „reuşită” a social-democraţilor faptul că au convins coaliţia să ia măsurile pentru pensionari în funcţie de veniturile pe care le au.

„Eu cred că este doar o problemă de comunicare. Eu, personal, de fiecare dată am anunţat că vom lua măsuri astfel încât să asigurăm protejarea tuturor cetăţenilor români. Important, în momentul de faţă, nu este cine a propus. Fiecare dintre noi am venit cu propunerile noastre. Cândva s-a vorbit de 10%, de 6%, s-a vorbit despre 15%. Iată, astăzi, întreaga anvelopă pe care am decis-o aseară (luni seară, n.r.) este de 15,8%, pentru că atât ne-a permis bugetul”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

El a adăugat că liberalii au mers la şedinţa coaliţiei cu propunerea ca pensiile să fie mărite cu 15%, dar s-a ajuns la concluzia că pentru a-i ajuta şi pe cei cu venituri foarte mici singura formulă a fost cea stabilită luni seară.

„Am avut o şedinţă foarte bună în coaliţie. O şedinţă în care am luat o decizie pentru cetăţenii români”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a mai subliniat că toate măsurile stabilite în cadrul coaliţiei sunt sustenabile.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni seară că majorarea pensiilor este o reuşită a social-democraţilor. „În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente şi cifre, dar mai puţin despre viaţa oamenilor. Pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni şi despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor. În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei – Sprijin pentru România. Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care un muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici”, a scris Ciolacu pe Facebook.

PSD a transmis, ieri, un comunicat de presă în care a subliniat că „este o reuşită a PSD” faptul că în coaliţia de guvernare s-a decis adoptarea unei creşteri diferenţiate a veniturilor pensionarilor.

 

CUM CRESC PENSIILE EFECTIV

-De la 1 ianuarie 2023 toate pensiile vor creşte cu un procent de 12,5%, deci punctul de pensie va fi de 1.784 de lei

-Se va acorda un sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe

-1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei,

-800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei,

-600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei.

 

ALTE AJUTOARE ŞI MAJORĂRI PROMISE

-persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

-un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

-alocaţiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflaţiei,

-persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizaţie

-indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-0.3 ° C
1.6 °
-1.1 °
95 %
5.4kmh
100 %
mar
2 °
mie
6 °
joi
5 °
vin
7 °
sâm
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ministrul culturii arată unde e cel care rezolvă totul, colegul Budăi știe că nu e așa. Ori tocmai a mâncat o lămâie.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, minivacanța a fost pe placul românilor. Însă odată cu zilele libere, numai bune pentru activitate în aer liber, s-a...

GÂNDUL ZILEI

Când i-a spus ce-a auzit Despre-a dumneaei ... virtute, Ea pe loc l-a lămurit: A fost doar cu trei. Trei sute! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...