vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalTeleviziune amendată pentru emisiuni în care Zelenski a fost catalogat ”nazist, hitlerist,...

Televiziune amendată pentru emisiuni în care Zelenski a fost catalogat ”nazist, hitlerist, diavol, nenorocit”

Postul de televiziune România TV a fost sancţionat cu o amendă de 75.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Potrivit G4Media, sancţiunea a fost aplicată pentru mai multe emisiuni în care România TV a pretins că Ucraina a declanșat o prigoană împotriva românilor, iar CNA a decis că informațiile au fost incorecte.

”RTV a vândut imagini cu o biserică incendiată ca dovadă a persecuțiilor preoților români din Ucraina. Imaginile au fost, în realitate, din 2021, o biserică în care a fost un incendiu accidental stins de ucraineni; regiunea în care s-a petrecut iuncidentul nu e populată de români. Dar au fost peste 15 emisiuni dedicate persecuțiilor”, a declarat pentru G4Media Mircea Toma.

O altă afirmație a RTV care nu s-a confirmat a fost referitoare la ridicarea cetățeniei ucrainene pentru preoți de etnie română. În plus, invitați precum Gelu Vișan sau Mugur Mihăescu au proferat injurii la adresa autorităților ucrainene și mai ales a președintelui Volodimir Zelenski. Potrivit Doinei Rusu, printre epitetele folosite la adresa lui Zelenski s-au numărat ”nazist, diavol, nenorocit, tâmpit, nemernic, ticălos”.

Declaraţiile vin în contextul în care unul dintre motivele false utilizate de Rusia pentru a justifica invazia în Ucraina este că Zelenski ar fi nazist. De fapt, Volodimir Zelenski este evreu.

Narațiunile propagandei ruse prezentate la România TV

Potrivit sursei citate, la finalul lunii februarie Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al mogului fugar Ilan Șor a fost invitată în emisiunea lui Victor Ciutacu. În acea zi, pe 28 februarie, Tauber a organizat un protest împotriva conducerii pro-occidentale a Republicii Moldova, la care mai mulți participanți au vrut să pătrundă în clădirile guvernamentale.

Marina Tauber este judecată în dosarul care privește furtul a un miliard de euro din băncile din Republica Moldova. Aceasta a stat în arest preventiv în timpul cercetărilor. Șeful său, Ilan Șor, este pionul principal al Rusiei în Republica Moldova. În 2017, Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță în dosarul furtului miliardului. Apelul încă se judecă, iar între timp Șor a fugit din țară.

Marina Tauber a prezentat în intervențiile de la RTV narațiunile propagandei ruse: Maia Sandu vrea să târască Moldova în război, Maia Sandu distruge economia și nivelul de trai al populației, Republica Moldova trebuie să stea departe de orice alianță.

La o zi distanță, România TV a dat publicității un comunicat în care își cere scuze că a invitat-o în emisiunea lui Victor Ciutacu pe Marina Tauber.

La doar trei zile după ce RTV a avut-o invitată în prime-time pe Marina Tauber, alți invitați ai televiziunii fondate de fugarul Sebastian Ghiță au promovat mesaje similare cu cele ale propagandei oficiale ale Rusiei. Astfel, moderatorul RTV a lansat subiectul potrivit căruia liderii Europei ar presa Kievul să facă pace cu Rusia, fără să facă referire la informații exacte în acest sens.

Post fondat de Sebastian Ghiţă

Postul de televeziune România TV a fost fondat de Sebastian Ghiță, care a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA. Autoritățile judiciare din Serbia au refuzat extrădarea lui Ghiță în România. Serbia este unul dintre ultimii aliați ai Rusiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...