sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăNaționalTone de pastile româneşti folosite de traficanţii de droguri

Tone de pastile româneşti folosite de traficanţii de droguri

Un fost preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente a fost reţinut pe motiv că a umplut Europa de precursori pentru droguri.

Laurenţiu Huică,  fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din Romania, a fost reținut pentru 24 de ore, alături de un alt cetățean român, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc, susțin surse G4Media.

Potrivit DIICOT, între ianuarie 2021 și februarie 2023, cei doi, împreună cu cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni) au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, „în scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine de pe teritoriul Poloniei și Cehiei”, anunță procurorii.

A fost folosită societatea Arena Group SA, deținută de Huică, prin intermediul căreia ar fi fost achiziționate efedrină și pseudoefedrină și transformate într-un medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină.

Medicament autorizat doar în România

„Precursorii au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România (nefiind autorizat în niciun alt stat din Uniunea Europeană), fără a fi obținută autorizația de export. În ce privește cel de-al doilea produs, societatea românească nu deținea autorizație de producție și punere pe piață în România sau în țările din Uniunea Europeană. Comprimatele respective nu au fost livrate către spitale sau farmacii din România.

Comprimatele produse în România au fost expediate către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, care le achiziționau, fără a deține autorizație de punere pe piață în statele respective, însă nu au ajuns la destinația declarată, ci în diverse locații situate pe teritoriul Poloniei, de unde au fost preluate de către un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez.

Pe teritoriul Poloniei, livrările au fost fracționate în cantități mai mici și trimise în republicile Cehă și Slovacă, unde au fost distribuite către laboratoarele în care se extrăgeau precursorii pentru producția ilicită de metamfetamină”, precizează procurorii.

Majoritatea laboratoarelor clandestine de producție a metamfetaminei, identificate pe teritoriul Cehiei și Poloniei, foloseau ca materie primă comprimatele produse în România. Pentru împiedicarea descoperirii activității infracționale, locațiile în care erau improvizate laboratoarele și împrejurimile acestora au fost păzite de membrii grupului infracțional organizat.

 

Metoda „cehă”

 

Prin utilizarea „metodei cehe” de producție a metamfetaminei în laboratoare clandestine, dintr-un kilogram de clorhidrat de efedrină/pseudoefedrină se obțineau aproximativ 0,70 kilograme de metamfetamină.

În perioada menționată, membrii grupului infracțional au organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a unui număr de peste 168 de milioane de comprimate în care au fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se putea produce o cantitate totală de aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

Se puteau produce droguri de 500 de milioane de euro

„Menționăm faptul că, prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro. Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram)”, susțin procurorii.

Societatea Arena Group a realizat, în perioada de acțiune a grupului infracțional, un număr total de 97 livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi inculpați au organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul, distribuirea  către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori – substanțe ce creează dependență), pentru care companiile, cu excepția a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie.

Percheziţii sincronizate în patru ţări

Cu ocazia perchezițiilor efectuate în România la data de 01.03.2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, mai multe loturi de medicamente și suma de aproximativ 600.000 de euro, fiind identificate mai multe înscrisuri de interes în cauză.

Ca urmare a activităților desfășurate pe teritoriul Poloniei, din data de 26.02.2023, au fost dispuse măsuri preventive cu privire la 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conținut de efedrină/pseudoefedrină ce provin de la fabrica din România. O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (ce a plecat cu paleți cu medicamente din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată în data de 26.02.2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant persoanele implicate (inclusiv liderul acestui grup) în momentul când se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR; într-un depozit al grupului au identificate diferite comprimate și aproximativ 100 de flacoane cu efedrină provenind de la fabrica din România. Totodată, au fost identificate și ridicate sumele de 177.215 euro și 366.200 de zloți.

Ca urmare a activităților desfășurate pe teritoriul Slovaciei, din data de 26.02.2023, au fost dispuse măsuri preventive cu privire la 4 persoane. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare a fost ridicată suma 1.129.220 de euro.

La data de 27.02.2023, reprezentanții Parchetului și Poliției din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane. În cadrul activităților desfășurate, au fost ridicate documente privind vânzarea unei societăți, fiind indisponibilizate sume aflate în conturi bancare în cuantum de 148.103 de euro, 711.082 de coroane și 22.433 zloți.

În cele trei țări, au fost dispuse, în total, măsuri preventive față de 16 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale, Agenția Națională Antidrog și Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Unitatea Națională Europol.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.3 ° C
12.7 °
10 °
83 %
1.8kmh
100 %
sâm
11 °
Dum
14 °
lun
9 °
mar
2 °
mie
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încep să fie prea populare trotinetele astea. Ori o fi serviciul de pază.

EDITORIAL

Faptul că nicio funcție de conducere din instituțiile statului român nu se ocupă decât cu pedigri politic este una din principalele cauze care duc...

EPIGRAMA ZILEI

Nu e nicicum uns de zei Ci cu multă alifie Pentru că bani frumușei Face când … nu scrie! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...