spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalReformă de faţadă la pensiile speciale

Reformă de faţadă la pensiile speciale

„Modificările” votate ieri în comisiile speciale din Senat arată că pensiile speciale rămân, iar supraimpozitarea e doar o perdea de fum.

Comisiile de specialitate din Senat au adoptat ieri un raport favorabil pentru proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, prin introducerea amendamentelor decise de PNL, PSD și UDMR. Opoziției i-au fost respins toate amendamentele. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației.

Amendamentele propuse de PSD, PNL și UDMR:

-impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%);

-cumulul de pensii speciale se elimină (dar nu se interzice cumularea pensiei cu salarii din privat);

-la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri;

-magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat;

-pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul;

 

În ciuda amendamentelor propuse de coaliție, acestea nu îndeplinesc cerințele asumate de România în PNRR, care prevăd o reformă a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de acest tip de pensii. Proiectul de lege urmează să fie supus la vot în Senat, iar mai apoi în Camera Deputaților care este for decizional. La ambele camere, coaliția de guvernare deține o majoritate confortabilă.

„Spre colaps cu viteză maximă”

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru (USR) a criticat ieri proiectul de lege, susținând că „nu doar că nu sunt eliminate, dar se și măresc în fiecare an odată cu inflația”. Acesta explică faptul că legea nu rezolvă problema diferențelor majore de pensii. „Supraimpozitarea pensiilor speciale cu 15% este doar o perdea de fum. La o pensie specială de 10.000 de lei, înseamnă 1.500 de lei impozit, beneficiarul rămâne cu 8.500 de lei în buzunar, echivalentul a vreo 6 pensii „normale”. Nu rezolvă nici problema diferențelor majore dintre pensii și nici nu salvează sistemul de pensii de faliment în următorii ani. Ne ducem spre colaps cu viteză maximă. Miliardele europene pentru investiții în această țară sunt aruncate la gunoi pentru bunăstarea politicienilor cu statut special”, a transmis Pîslaru.

Miză de miliarde de euro

Termenul-limită pentru adoptarea proiectului în Senat este atăzi, altfel România riscă să nu respecte termenele asumate în PNRR, susțin surse din PSD și PNL. Acestea admit că nici dacă aceste amendamente sunt adoptate de Parlament, România nu este sigură de tranșa a treia din PNRR de 3 miliarde de euro, deoarece trebuie aprobate și de Comisia Europeană. „După ce proiectul privind pensiile speciale este votat, merge în Camera Deputaților. În acel moment, Ciucă, Ciolacu, Budăi și cine mai este nevoie se urcă în avion și merg la Bruxelles să negocieze PNRR, tranșa trei privind pensiile speciale. În funcție de toate observațiile Comisiei Europene, proiectul se poate reface în Camera Deputaților. Dacă nu se adoptau amendamentele în Senat, proiectul era mort, nu se mai putea face nimic la Cameră. De aici urgența”, au explicat surse din coaliție pentru Libertatea.

Comisia Europeană a cerut reducerea pensiile speciale și a indicat că militarii, polițiștii, jandarmii și reprezentanții serviciilor secrete se încadrează în categoria pensiilor speciale. Oficialii de la București au declarat în mai multe rânduri, prin vocea lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, că pensiile militarilor și polițiștilor sunt pensii ocupaționale, nu de serviciu.

Chiar premierul Ciucă încasează lunar o pensie de serviciu de peste 18.000 de lei lunar.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...