spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăNaționalAUR cumpără mașini de 8 milioane de lei din subvenția de la...

AUR cumpără mașini de 8 milioane de lei din subvenția de la stat

AUR, partidul condus de George Simion, a făcut în luna februarie prima achiziţie din bani publici. Astfel, au fost cumpărate, cu 4,3 milioane de lei, trei autospeciale și o utilitară. Acestea urmează să fie folosite pentru o caravană sanitară mobilă împreună cu o asociație.

Potrivit Libertatea, o altă comandă a fost dată, în martie, pentru 21 de microbuze școlare, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei. Legal, ele nu pot fi donate.

Până în aprilie 2023 AUR a adunat în conturi peste 40 de milioane de lei. În 2021 a încasat 18 milioane de lei și 19 milioane de lei în 2022. Singura achiziție AUR din banii de la buget a fost raportată la Autoritatea Electorală Permanentă în luna februarie 2023 și este de 4.344.121 de lei (880.000 de euro). Comanda este către firma ATP Trucks din Baia Mare.

„Este vorba de trei mașini de tip TIR, personalizate pentru a se putea desfășura activități civile în interiorul lor sub forma unor cabinete, și o autoutilitară, de tip ambulanță”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, pentru Libertatea.

Partidele nu pot oferi servicii medicale

Firma din nordul țării are misiunea să transforme TIR-urile într-un format special, trebuie să fie compartimentate și amenajate încât să formeze în interior încăperi de minim 7 mp, de topul unităților medicale mobile.  Caravana sanitară mobilă a fost anunțată de George Simion încă din luna decembrie. Prima problemă o reprezintă partea de legalitate, dacă partidul are dreptul să ofere servicii medicale.

Directorul Autorității Electorale Permanente, Constantin Rada, a declarat, în luna ianuarie, că partidele nu pot oferi servicii medicale și că o astfel de acțiune este ilegală. Pentru a rezolva problema de legalitate, AUR vrea să încheie un protocol cu o Asociație. Partidul cumpără autocarele, iar asociația s-ar ocupa de achiziția aparaturii medicale și de serviciile sanitare.

Asociaţie compusă din membri şi simpatizanţi AUR

Potrivit lui Marius Lulea, asociația este compusă însă tot din membri și simpatizanți AUR. Sorin Titus Muncaciu este președintele fondator al Asociației Medici pentru satele țării, dar și deputat AUR din 2020.

Organizația non-guvernamentală a fost înființată în 2023, după ce Congresul AUR, din decembrie 2022, a decis demararea caravanei sanitare mobile. Pe baza unui protocol încheiat între cele părți, asociația va putea să folosească TIR-urile AUR în care vor instala echipamentul sanitar achiziționat de asociație.

Marius Lulea a mai precizat Lulea pentru Libertatea că AUR a dorit să construiască un spital mobil, dar legea nu permite, iar Coaliția majoritară a respins, în Parlament, proiectele pe această temă.

Asociația trebuie să obțină autorizație de la DSP

Asociația va trebui să rezolve a doua problemă majoră: obținerea autorizației de la Direcția de Sănătăte Publică, aflată în subordinea ministerului Sănătății. Fără autorizație, medicii AUR sau simpatizanții partidului nu vor putea oferi partea de servicii medicale.

„Mașinile vor fi sigur colantate cu AUR, au rolul de a transmite mesajul politic al partidului AUR. Asociația trebuie să își asume asta, trebuie să păstreze identitate vizuală a partidului. Asociația a început o procedură prealabilă de a găsi medicii autorizați pentru acele domenii. Există o procedură de autorizare a asociației pentru a putea presta servicii medicale în interiorul unor astfel de obiective”, a declarat prim-vicepreședintele AUR pentru Libertatea.

Dacă toate lucrurile decurg cum dorește AUR, caravana medicală mobilă ar trebui să străbată România din iunie 2023.

Demersuri pentru achiziţia unor autobuze ce nu pot fi donate

AUR a demarat și achiziția a 21 de microbuze școlare cu opt plus unu locuri. Inițial au dorit să cumpere 41 de microbuze, dar nu reușit acest lucru. Pentru fiecare microbuz va plăti 38.000 de euro cu TVA, iar comanda a fost deja trimisă spre un dealer Ford. Valoarea totală a contractului va fi de aproape 800.000 de euro (aproximativ 4 milioane de lei).

„Nu există cadrul legal, cumpărăm autoturismele, le arătăm guvernului, uite-le acestea sunt, vă rugăm frumos să dați o OUG prin care să putem dona bunurile către școli. Le vom parca în fața Guvernului și să decidă ce fac cu ele”, a afirmat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR pentru Libertatea.

Partidele au dreptul, conform legii finanțării, să își cumpere automobile, dar nu le pot înstrăina sub formă de donație.

Recent instalat în fruntea AEP, Toni Greblă, a declarat, pentru Libertatea că parlamentarii AUR pot iniția modificări legislative dacă vor să se schimbe legea finanțării partidelor. Greblă a dezvăluit că AEP a transmis AUR că legea nu permite donarea de microbuze de școlare achiziționate din subvenția primită de partide de la bugetul de stat.

PSD, campion la subvenții

Partidele parlamentare sau care au aleși locali primesc anual o subvenție stabilită prin legea bugetului de stat. Parlamentarii au decis ca subvenția pentru 2022 să fie de peste 256 milioane de lei. Ea s-a împărțit proporțional în funcție de numărul de parlamentari, aleși locali, existând bonusuri pentru partidele care au promovat mai multe femei pe listele electorale.

PSD a încasat în 2022 o subvenție de 98 milioane de lei, PNL 83,7 milioane de lei, USR 45,1 milioane de lei, AUR – 19,99 milioane de lei, Mișcarea Populară 5,1 milioane de lei, iar Pro România 3,7 milioane de lei. Valoarea subvenției din 2023 este de peste 258 milioane de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.9 ° C
9.6 °
6.1 °
74 %
1.7kmh
0 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...