spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNaționalCât ne costă ambiţia lui Budăi de a proteja pensionarii speciali

Cât ne costă ambiţia lui Budăi de a proteja pensionarii speciali

Coaliţia se dă peste cap să anunţe măsuri prin care va colecta câteva milioane de euro, deşi doar reformarea pensiilor speciale ar aduce 3 miliarde.

În ultimele zile, Coaliţia de guvernare se vede obligată să discute tot mai mult şi să ia măsuri urgente din cauza unui fapt cert: bugetul României nu mai poate suporta cheltuielile uriaşe din sistemul de stat, iar „gaura” are şi nişte cifre certe: deficit de 4,5 miliarde de lei pe primul trimestru al acestui an (adică aproape un miliard de euro), şi probabil 20 de miliarde de lei pe tot anul (adică aproape patru miliarde de euro).

Liderii partidelor din coaliţie sunt obligaţi în acest fel fie să facă rost de bani (dar niciodată nu au excelat la atragerea banilor europeni), fie să anunţe măsuri de austeritate, dar fără să pronunţe cuvintele tăieri de salarii, pensii sau concedieri (care le-ar tăia masiv din voturi chiar înainte de alegeri). În aceste condiţii, liderii coaliţiei defilează tot mai mult cu măsura populistă „hai să le arătăm românilor că luăm bani de la bugetarii de lux”, şi anunţă supraimpozitarea celor care depășesc salariul președintelui, măsură care însă, dacă va fi aplicată, îi va afecta şi pe cei din mediul privat, deoarece la o simplă contestaţie decizia va pica la Curtea Constituţională, pe motiv de discriminare între salariaţi, astfel că fie se va renunţa la ea, fie se va aplica pentru toţi salariaţii.

Şi toate acestea în condiţiile în care România are la dispoziţie peste miliarde de euro de la UE, dar ministrul botoşănean al Muncii, Marius Budăi, care la preluarea mandatului nu vedea vreo problemă în reformarea pensiilor speciale, acum face totul pentru a nu afecta pensionarii speciali, chiar dacă toţi românii vor plăti pentru asta.

Astfel, în condiţiile în care UE ne dă şi bani şi ne ajută să reformăm sistemele deficitare, aleşii printre care mai ales ministrul Marius Budăi, se încăpăţânează să facă ce ştiu mai bine: să ia din nou alţi bani în plus de la fiecare român, ca să nu-i atingă pe cei favorizaţi deja de statul român.

Ministerul Finanţelor nici nu mai ia în calcul banii de la UE

Site-ul Curs de Guvernare a scris că Ministerul Finanțelor Publice a publicat documentul referitor la evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE la data de 31 martie 2023, document din care reiese că, în ciuda declarațiilor publice optimiste, Palatul Victoria are mari probleme cu implementarea PNRR și cu atragerea fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Potrivit sursei citate, Coaliția de guvernare ia în calcul numai 1,9 miliarde, pentru că probabil știe că va pierde următoarele plăți, condiționate de jaloane: va pierde o plată de 1,3 miliarde din cererea a doua de plată – din cauza jaloanelor de la energie, și va mai pierde încă 3,2 miliarde – valoarea cererii nr. 3 de plată, dependentă de îndeplinirea reformei pensiilor speciale.

Aşadar, peste trei miliarde de euro este „gaura” provocată doar de ministerul lui Marius Budăi prin nereformarea pensiilor speciale, adică de peste trei ori deficitul pe care se chinuiesc acum să-l acopere guvernanţii.

Cum încearcă liderii Coaliţiei să abată atenţia

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că în coaliție se discută despre impozitarea salariilor de la stat care depășesc salariul președintelui, el precizând că s-a discutat un impozit de 16%.

„Nu se discută despre impozit progresiv. Este vorba despre un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat. Orice măsură pe care o vom lua trebuie să aibă și susținere juridică”, a declarat premierul. Cu această precizare, premierul recunoaşte practic că, dacă decizia nu se susţine juridic, adică dacă va pica la Curtea Constituţională, supraimpozitarea se va aplica probabil şi în mediul privat.

Ciolacu merge şi el pe latura populistă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a plusat şi el pe discursul populist şi declarat și el miercuri că i se pare incorect să ai o pensie de peste 20.000 de lei, ai mai ieşit şi la pensie la 40, 50 de ani, să te reangajezi la statul român şi să ai un cumul de venituri o sumă care depăşeşte venitul preşedintelui.

În această situaţie sunt însă vreo 42.000 de români (dacă ar fi luate în calcul sporurile şi indemnizaţiile numărul s-ar dubla), iar prin supraimpozitare fiecare va pierde din veniturile uriaşe câte aproximativ 1.000 de lei, adică statul va colecta 42 de milioane de lei (6 milioane de euro), în condiţiile în care ar putea lua peste 3 miliarde de lei de la UE dacă ar reforma pensiile speciale.

Budăi spunea marţi că România nu pierde nimic

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 aprilie 2023, că forma trecută de Senat în privința pensiilor speciale încă nu a intrat în analiza Comisiei Europene, fiind așteptată analiza de impact a Băncii Mondiale, şi că nu se vor pierde bani europeni.

„A apreciat că am redus foarte mult şi, practic, poate chiar am eliminat posibilitatea de a se abuza de sisteme. Comisia Europeană a apreciat faptul că nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate şi faptul că ne-am dus către contributivitate, aliniind practic vechimea minimă din sistemul public de pensii şi cu sistemul bazat pe legi speciale, indemnizaţii şi pensii stabilite. În momentul de faţă, după amendamentele aprobate de Senat, am retransmis către Comisia Europeană şi către Banca Mondială noua formă a legii. Aşteptăm. În două, trei zile trebuie să vină noua analiză de impact de la Banca Mondială”, a explicat social-democratul.

Referitor la riscul de a pierde banii din PNRR din cauza pensiilor speciale, Marius Budăi a dat asigurări că nu se va întâmpla așa ceva. „Eu am văzut că preşedintele partidului meu, din care fac eu parte, PSD, Marcel Ciolacu, a fost extrem de categoric şi a spus că nu”, a explicat el. Budăi nu spune însă că nu Ciolacu dă banii europeni, iar Comisia Europeană, din semnalele trimise, a opinat deja că noul proiect de reformare a pensiilor speciale nu rezolvă mare lucru.

Ministrul Muncii a fugit miercuri de explicaţii

Marius Budăi a anunțat miercuri, 26 aprilie, că nu mai participă la Ora Guvernului de la Senat, unde fusese chemat de opoziție să explice de ce refuză să taie pensiile speciale. Ministrul a motivat absența spunând că trebuie să fie prezent la ședința de guvern. De cealaltă parte, liderul grupului USR din Senat Radu Mihail a transmis că „răspunsurile ministrului Budăi la întrebările senatorilor cu privire la reforma sistemului de pensii şi îndeplinirea jalonului PNRR corespunzător acesteia erau infinit mai importante decât participarea la şedinţa de guvern”. „România este pe punctul de a pierde miliarde de euro pentru că ministrul Budăi apără specialii, în frunte cu Nicolae Ciucă. Prin absenţa sa, Marius Budăi a confirmat încă o dată că actuala coaliţie de guvernare este gata să sacrifice dezvoltarea României, sute de kilometri de autostradă, construirea de spitale şi şcoli noi, de dragul specialilor de partid. Budăi confirmă, practic, segregarea României între românii de rând, oamenii care muncesc o viaţă întreagă şi primesc o pensie bazată pe contributivitate, şi românii mai speciali ca alţii, şmecherii de partid”, a precizat senatorul USR.

Ce zice mediul de afaceri

 

Mediul de afaceri din România reacționează negativ la propunerile venite din partea coaliției de guvernare pentru a supraimpozita salariile foarte mari.

Astfel, organizația Romanian Business Leaders își reafirmă ferm solicitarea către guvernanți de a menține principiul fiscal al cotei unice aplicate impozitării muncii, cu eliminarea excepțiilor și a scutirilor nefundamentate economic.

RBL arată, într-un comunicat de presă, de ce trebuie păstrată cota unică:

  1. În cei 20 de ani de când cota unică se aplică în România, ea și-a dovedit pe deplin utilitatea: a scos la lumină și a fiscalizat peste 150.000 de locuri de muncă, a contribuit la triplarea PIB-ului țării și a simplificat sistemul de administrare fiscală.
  2. România are în continuare un cost al muncii peste media europeană, ceea ce nu ajută deloc în competitivitatea țării noastre.
  3. Nu am identificat un fundament economic solid pentru care România să introducă impozitarea progresivă a muncii.

În același timp, Romanian Business Leaders, susține că are trei soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget. Organizația spune că soluțiile „sunt simple, dar necesită curaj politic”:

  1. Uniformizarea cotei unice aplicabile muncii, prin eliminarea excepțiilor și a scutirilor. Măsura va duce nu doar la echitate socială și economică, ci și la creșterea directă a veniturilor bugetare.
  2. Eliminarea pensiilor speciale și reformarea sistemului de pensii. Măsura va duce la deblocarea PNRR, care va stimula creșterea economiei, și în final, va stimula creșterea veniturilor oamenilor.
  3. Accelerarea digitalizării administrației și creșterea competențelor digitale în administrație. Măsura va duce la creșterea veniturilor bugetare.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...