duminică, mai 19, 2024
AcasăNaționalPrimăria Iași vrea să dea 7,5 milioane de euro pe un festival...

Primăria Iași vrea să dea 7,5 milioane de euro pe un festival esports. Un apropiat al lui Putin implicat în afacere

Primăria Iași condusă de Mihai Chirica, edil din 2015, se pregătește să cheltuiească peste șapte milioane de euro pentru Digital Throne, un eveniment al cărui cap de afiș va fi Campionatul Mondial de Esports.  

Potrivit europalibera.org, prima tranzacție a evenimentului este controversată: prin Clubul Sportiv Municipal 2020, entitate controlată de Primărie, 750.000 de dolari au ajuns deja la o filială a Federației Internaționale de Esports Busan, înregistrată în Macedonia de Nord. Structura este controlată de un om de afaceri român apropiat de Marius Vizer, prieten cu președintele rus Vladimir Putin.

Primăria Iași și-a asumat organizarea unui festival internațional de esports/jocuri electronice în noiembrie 2021, după ce omul de afaceri Vlad Marinescu a propus evenimentul primarului ieșean Mihai Chirica.

Costul inițial al evenimentului, care urma să fie organizat sub egida Federației Internaționale de Esports (IESF – International Esports Federation) cu sediul în Coreea de Sud, era estimat atunci la minimum cinci milioane de dolari.

După ce parteneriatul s-a oficializat, administrația locală din Iași și-a asumat să finanțeze cu peste șapte milioane de dolari un eveniment numit Digital Throne, în cadrul căruia să fie organizat, în august 2023, și Campionatul Mondial de Esports.

Alături de acest concurs la care participă 700 de gameri din întreaga lume, vor avea loc și concerte, ComicCon și alte evenimente care vor fi organizate în Grădina Palas din Iași. Potrivit informațiilor Europa Liberă, municipalitatea din Iași și-a asumat să asigure tot bugetul.

Primele plăți aferente acestei finanțări, una dintre cele mai mari făcută vreodată de o administrație publică din România pentru un festival, stârnesc însă controverse.

750.000 de dolari din banii promiși, reprezentând licența de organizare a acestui campionat, a fost plătită deja de Primăria Iași, prin CSM 2020, o entitate pe care o controlează.

Banii nu au ajuns însă în contul din Coreea de Sud al IESF, ci în cel al unei așa-zise filiale a acestei federații, care are sediul în Macedonia de Nord – țară non-UE – și care este controlată de Vlad Marinescu.

Primarul Mihai Chirica spune pentru Europa Liberă că va verifica dacă tranzacția realizată de subordonați a respectat legislația; în caz contrar, promite că va sesiza autoritățile.

Vlad Marinescu, care la rându-i ne-a spus că totul a fost legal, este un personaj care a apărut, în trecut, în anturaje cu oameni controversați.

Unul dintre ei este Marius Vizer, om de afaceri român cu cetățenie maghiară stabilit în Elveția. Vizer este președintele Federației Internaționale de Judo cu sediul la Budapesta/Ungaria și coleg cu Vlad Marinescu în aceeiași federație.

Până în februarie 2022, președintele de onoare al acestei federații a fost liderul rus Vladimir Putin, care a fost exclus după ce a ordonat invadarea Ucrainei.

Marinescu se depărtează astăzi de Marius Vizer, însă, în trecut, îl numea pe acesta „tată”. La rându-i, Vizer descria relația cu V. Putin ca una de prietenie.

Scurt istoric al organizării Digital Thorne

Clubul Sportiv Municipal 2020 Iași este clubul municipal deținut și finanțat 100% de Primăria Municipiului Iași, acolo unde Mihai Chirica ocupă postul de primar din anul 2015. Clubul este o organizație non-profit prin care municipalitatea ieșeană organizează evenimente sportive și artistice.

Primăria Iași se folosește de CSM 2020 pentru a face transferurile de bani necesare organizării evenimentelor artistice și sportive. Conform legii, instituțiile publice nu pot finanța din bugetul propriu astfel de evenimente.

Primul pas oficial pentru festivalul Digital Throne a fost făcut de primarul Mihai Chirica în iunie 2021, când acesta trimitea o scrisoare lui Vlad Marinescu în care îl invita pe președintele Federației Internaționale de Esport/IESF să facă un parteneriat pentru organizarea unui eveniment esports în capitala Moldovei.

Mihai Chirica a precizat pentru Europa Liberă că îl cunoștea dinainte pe Vlad Marinescu, deoarece acesta venise anterior la primărie pentru a propune parteneriatul.

„Domnul Marinescu a venit la primărie, în Iași, ca reprezentant al federației internaționale, locul în care ne-am văzut prima dată”, a declarat acesta.

Organizarea campionatului mondial de esports a fost parafată în noiembrie 2021. Atunci, pe 13 noiembrie, Consiliul Local Iași vota „în unanimitate pentru organizarea evenimentului”, ne mai explică primarul.

„Municipiul Iași va prevedea în bugetele anilor 2022 și 2023 sumele necesare organizării evenimentului ce vor fi virate către Clubul Sportiv Municipal Iași 2020, care în calitate de organizator, va încheia toate documentele și actele juridice necesare organizării evenimentului în condiții de legalitate”, se preciza la punctul trei al deciziei consilierilor locali.

Hotărârea nu era semnată de primarul Mihai Chirica, ci de adjunctul său, viceprimarul Daniel Juravle, coleg de partid la PNL. Proiectul de asociere a fost pus pe ordinea de zi într-o ședință prezidată de viceprimar.

În martie 2023, conform contractului obținut de Europa Liberă, cele două părți – CSM Iași și Federația Internațională de Esports (IESF) – au pus la punct datele înțelegerii contractuale.

Ulterior, conform contractului obținut de Europa Liberă, Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași a semnat un contract cu Federația Internațională de Sport Electronic (IESF), cu sediul in Coreea de Sud. Înțelegerea contractuală este semnată de Vladimir Danilov, președinte al CSM, și Vlad Marinescu, președinte IESF.

Istoricul IESF

Federația Internațională de Esports (IESF), cu sediul în orașul Busan/Coreea de Sud, este condusă din anul 2020 de omul de afaceri Vlad Marinescu. Cu origini române, acesta trăiește mai mult în străinătate. Spune apropiaților că locuiește în Elveția, dar se prezintă ca cetățean maghiar.

Pe blogul personal are o adresă din Statele Unite ale Americii, iar cu reporterii Europa Liberă a discutat pe un număr cu prefix de California.

Vlad Marinescu este și director general al Federatiei Internationale de Judo, unde președinte este omul de afaceri de asemenea de origine română Marius Vizer. Federația Internațională de Judo are sediul în Ungaria, la Budapesta. Marius Vizer este un fost judoka, sport practicat și de președintele rus Vladimir Putin, cu care este amic.

Înainte de războiul Rusiei contra Ucrainei, liderul rus era președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo cu sediul la Budapesta. Poziția controversată a regimului Viktor Orbán în raport cu invazia rusească în Ucraina este cunoscută.

În noiembrie 2022, Vlad Marinescu explica într-un interviu pentru agenția de presă Agerpres că îi datorează lui Marius Vizer ascensiunea rapidă pe care a avut-o în organismele internaţionale.

Este „președintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, pe care îl consider «un tată», din acest punct de vedere”, povestea Marius Vizer.

Zilele trecute, în discuția cu Europa Liberă, președintele IEFS Vlad Marinescu s-a distanțat de Marius Vizer și ne-a precizat că nu are nicio legătură cu judo-ul.

„Vreau să punctez că m-am implicat în IESF din 2015 și nu mai am nicio legătură cu judo-ul”, ne-a scris acesta.

Cu toate acestea, pe site-ul federației de judo unde Vladimir Putin a fost președinte de onoare până în februarie 2022, Vlad Marinescu era prezentat, la data redactării acestui articol, alături de fotografia sa, ca director general al organizației sportive.

„L-am întâlnit pentru prima dată pe Vladimir Putin în 1999, la Moscova. Am asistat împreună la un concurs de judo. Primul contact a fost mai mult decât protocolar. Nici nu se putea altfel, în jurul său nu zbârnâia nici musca. Când am preluat șefia Federației Internaționale de Judo, l-am numit pe Putin președinte de onoare. De la an la an ne-am întâlnit regulat… Vorbim des la telefon și ne felicităm reciproc cu ocazia zilei de naștere. Dacă nu dau de el, îi las un mesaj secretarei și mă sună înapoi. Am o relație mai mult decât corectă cu Putin. Cum este în afară mediului oficial? Extrem de degajat și simplu”, declara Marius Vizer într-un interviu acordat în 2018 ziarului Libertatea.

Controversatul politician și om de afaceri Cosmin Gușă, un apropiat al lui Marius Vizer, a declarat în decembrie 2021 în timpul unei apariții media că: „Vizer e prieten cu Putin. Putin îl respectă foarte mult, stă de vorbă cu el, i-am văzut în diverse ipostaze de comunicare amicală.”

Marius Vizer s-a mutat de peste zece ani din România. Mare parte din afacerile sale se desfășoară la Viena, dar locuiește în Budapesta.

Într-una dintre ultimele întâlniri publice dintre Vladimir Putin și Marius Vizer, atunci când președintele rus a vizitat în 2019 sediul Federației Internaționale de Judo de la Budapesta, liderul rus l-a felicitat pe Vizer.

„Din momentul în care aţi fost ales președinte al IJF, în judo au avut loc multe schimbări pozitive. Modificările au făcut judo-ul mai atractiv, cu multe turnee şi evenimente noi. Judo-ul a început să devină un sport global. Aţi adus judo-ul la cel mai înalt nivel. În numele tuturor fanilor judoului doresc să vă mulțumesc pentru munca depusă”, a punctat atunci Putin.

După izbucnirea invaziei ruse în Ucraina, IJF l-a suspendat pe Putin din poziția de președinte de onoare, conform unui comunicat al federației. Președintele federației, Marius Vizer nu a criticat însă public decizia lui Putin de a invada Ucraina.

Contactat de Europa Libera pe numărul de telefon personal pe Marius Vizer. Acesta nu ne-a raspuns la apeluri si nici la mesajele scrise. L-am întrebat dacă domnul Marinescu mai are legătură cu federația sa. Nu ne-a răspuns la întrebare până in acest moment.

Federația din Rusia cel mai vechi membru al IEFS, partenerul Primăriei Iași

Revenind la Federația Internațională de Esports (IEFS), organizația care a realizat un parteneriat cu Primăria Iași, secretarul general este macedoneanul, Boban Totovski.

„Avem membri (n.r. – federații naționale) în foarte multe locuri. De exemplu, membrul nostru din Rusia există de douăzeci de ani. Au o federație oficială de sporturi de douăzeci de ani, ceea ce este destul de remarcabil. Al doilea este în Coreea de Sud, care există de șaptesprezece ani”, spunea Boban Totovski în iulie, într-un interviu pentru o publicație de gameri.

Bani transferați în Macedonia

Anul trecut, Primăria Iași, prin intermediului Clubului Sportiv Municipal 2000, s-a angajat că va plăti 1,2 milioane de dolari federației internaționale de Esports, așa cum reiese din documentele obținute de Europa Liberă.

Scopul plății de un milion de dolari este licența de organizare, adică taxa ce a fost achitată deja pentru ca Clubul Sportiv Municipal 2020 să poată organiza Campionatul Mondial de Esports la mai multe categorii de jocuri, în 2023, la Iași. Restul de 200.000 de dolari reprezintă premiile ce urmează a fi acordate câștigătorilor. Traseul banilor urma să fie acesta: Primăria Iași ca ordonator de credite făcea transferul către CSM 2020 Iași, iar clubul sportiv transfera banii în Coreea de Sud.

Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, banii plătiți federației de esports din din Coreea de Sud nu au mai ajuns în Asia, ci au fost transferați într-un cont din Macedonia de Nord, către Federația Internațională de Esports Busan, înregistrată în acest stat balcanic.

Conform contractului din 2022, CSM Iași se obliga să facă plata sumei de un milion de USD către federația internațională cu 30 de zile înainte de începerea evenimentului, adică până la data 25 iunie 2023. Din informațiile noastre, partea ieșeană a început să facă transferurile încă de la finalul lunii martie 2023.

Din documentele obținute de Europa Liberă reiese că Primăria Iași, prin Clubul Sportiv Municipal 2020, a făcut următoarele plăți.

  • o plată de 50.000 de dolari pe 30 martie 2023;
  • o plată de 100.000 de dolari pe 30 martie 2023;
  • CSM a făcut o a doua plată de 100.000 de dolari pe 30 martie 2023;
  • CSM a făcut o plată de 2.285.100,59 RON (502.065 de dolari) pe 20 aprilie 2023.

Niciuna dintre plăți nu este făcută însă către Coreea de Sud, ci către Macedonia de Nord. Banii au ajuns la o firmă înregistrată în capitala Skopje. Organizația respectivă se prezintă drept filială a Federației Internaționale de Esports din Busan/Coreea de Sud. Este vorba de firma „International Esports Federation from Busan-R.Korea subsi”.

Acționarul acestei firme este Federația Internațională de Esports din Busan/Coreea de Sud, dar deciziile firmei sunt luate de două persoane, conform datelor obținute de Europa Libera. Este vorba de Vlad Marinescu și Boban Totovski.

De altfel, conform documentelor consultate de Europa Liberă, firma din Macedonia a început să facă plăți spre apropiații lui Vlad Marinescu după ce sumele au fost transferate de la Iași.

„Exista deja o plângere la poliția din Macedonia în acest sens. La fel, MCST și Poliția din Coreea investighează deja acest caz”, ne-a declarat o persoană implicată în lumea jocurilor de tip esports care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea.

Europa Liberă nu a reușit să confirme independent această informație. Nici procurorii anticorupție nu au verificat până acum tranzacțiile legate de festivalul esports Digital Throne de la Iași.

„Din ce știu eu, procurorii nu au cerut date sau documente legate de tranzacțiile financiare sau acte privind organizarea evenimentului”, ne-a spus și Vladimir Danilov, directorul Clubului Sportiv Municipal 2020, veriga intermediară dintre Primăria Iași condusă de Mihai Chirica și așa-numita Federației Internațională de Esports Busan, înregistrată în Macedonia de Nord.

Contactat de Europa Liberă, Vlad Marinescu a declarat că nu a folosit în interes personal niciun ban. „Sunt în lumea esporturilor ca voluntar și cred că ajut următoarea generație de lideri”, susține acesta.

Cum au ajuns banii în Macedonia de Nord

Două acte adiționale la contractul din aprilie 2023 au stat ca bază a transferului de bani ulterior direcționat către firma din Macedonia de Nord. Aceste documente, consultate de Europa Liberă, precizează că IESF și Primăria Iași se înțeleg să facă plata nu într-un cont din Coreea de Sud, sediul federației, ci într-un cont din Macedonia de Nord.

Astfel, CSM 2000 a emis un document, văzut de Europa Liberă, prin care a solicitat federatiei din Coreea de Sud un cont bancar în Europa, invocând o lege prin care fondurile publice nu pot fi trimise în afara Europei (n.r. – Uniunii Europene).

Documentul emis de CSM pe 30 martie 2023 prin care se cere un cont bancar din Europa este semnat de o persoană numită Iustin Jalaboi. Această persoană nu are însă nicio funcție în CSM 2020 Iași.

Totuși, președintele Clubului, Vladimir Danilov susține că Jalaboi „a fost desemnat să se ocupe din acest an de plățile făcute de club pentru evenimentul de esports”.

Pentru lămuriri, am discutat cu un expert bancar în privința transferurilor în și din afara Uniunii Europene. Din răspunsul primit de la acest expert bancar reiese că legal nu există astfel de condiții, adică nu exista necesitatea de a avea un cont deschis pe teritoriul Uniunii Europene sau în Europa pentru ca banii pentru licența de organizare sau premii să ajungă în Coreea de Sud.

Singura condiție pe care autoritățile și cetățenii români trebuie să o respecte este să accepte ca orice transfer de peste 10.000 de euro să fie raportat automat de banca prin care se transferă banii, la Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor. O condiție conformă cu directivele europene în materie.

Expertul a precizat însă că Primăria Iași „nu avea voie să facă plăți în valută și nici să plătească în avans”. 250.000 de dolari din cei 750.000 trimiși în Macedonia au fost plătiți direct în dolari, iar restul în lei, așa cum reiese din datele de transferuri pe care Europa Liberă le-a consultat.

Legea nr. 500 din 2002 privind finanțele publice precizează la articolul 13 că „toate operaţiunile bugetare se exprimă în monedă naţională”.

În Legea nr. 273 din 2006 privind finanțele publice locale, la articolul 54, se precizează că nu pot fi făcute plăți în avans. Pentru anumite categorii de cheltuieli se pot efectua plăţi în avans de până la 30%, în condiţiile dispoziţiilor legale.

Președintele CSM 2020, Vladimir Danilov nu vede nicio problemă că banii s-au plătit în valută și în avans. Ei nu reprezintă o astfel de plată. „Noi nu am plătit în avans. Noi am plătit o taxă de participare, o taxă pentru a avea dreptul de a organiza evenimentul. Nu este plată în avans”, este interpretarea acestuia.

Explicațiile

Vlad Marinescu, partenerul Clubului Sportiv Municipal 2020, la care Primăria este acționar 100%, este cel care a indicat ca banii să fie transferați în contul din Macedonia de Nord, deși Macedonia nu face parte din Uniunea Europeană.

„Banii transferați în Macedonia au fost folosiți de Federația Internațională, nu de mine. Eu nu am folosit niciun ban. Acolo, la Skopje, sunt 20 de angajați”, ne-a transmis acesta.

Pentru întreținerea filialei macedonene a federației internaționale, IEFS Busan mai plătește și 12.000 de dolari lunar, până la finalul anului 2025, tocmai pentru cheltuieli ale sediului din Skopje, susține Marinescu.

Întrebat cum se justifică aceste sume, Vlad Marinescu ne-a răspuns că nici cei 750.000 de dolari plătiți de municipalitatea din Iași, nici cei 360.000 de dolari plătiți din Busan nu sunt bonusuri sau prime personale.

„1) Corect – nu am primit niciodată comision. 2) Taxă de licență aparține aceleiași organizații și este alocată bugetului global al IESF cu sediul general în Busan. 3) Corect – organizația coreeană plătește pentru personalul care lucrează pentru IESF în biroul din Macedonia”, este răspunsul oferit la întrebările Europei Libere legate de banii care ajung în Macedonia.

La rândul său, solicitat să răspundă la întrebările Europei Libere, primarul Mihai Chirica promite că va verifica încă o dată traseul banilor.

„Nu cred ca sunt probleme, dar dacă apar (probleme, n.r.) voi fi primul care voi sesiza autoritățile statului. Am mai comandat un audit intern acum câteva luni și nu mi s-a semnalat existența unor probleme sub semnătura șefei de la auditul primăriei! Voi propune evaluarea suplimentară a evenimentului începând de mâine!”, ne-a declarat primarul Mihai Chirica, cu care am stat de vorbă în săptămâna publicării acestui material.

El ne-a mai precizat că departamentele din Primărie i-au transmis și lui că banii nu pot fi plătiți în Coreea de Sud, ci doar într-un cont din Europa. Acesta ne-a asigurat apoi, din nou, că va face toate verificările.

„Dacă s-a greșit, se va plăti. Asta pentru că este vorba de bani publici și ne doare fiecare ban care pleacă spre acest eveniment”, ne-a mai spus edilul Iașiului.

Primarul Iașului este cercetat și trimis în judecată în mai multe dosare ale Direcției Naționale Anticorupție și DIICOT. Mihai Chirica a declarat în toate aceste cazuri că este nevinovat și își va dovedi nevinovăția în fața judecătorilor.

Trebuie menționat că atunci când festivalul esports/IESF 2013 a avut loc la Bucuresti, costurile totale au fost de 400.000 USD, bani veniți integral din Coreea de Sud, fără niciun fel de ban public.

Din bugetul alocat evenimentului, Primăria Iașului, a angajat deja peste un milion de dolari în afara granițelor. Potrivit surselor noastre și documentelor văzute, Primăria Iași a plătit prin CSM 2020 a plătit până acum exact 750.000 de dolari și mai are de plătit încă 250.000 de dolari.

În privința suspiciunilor că cele peste 7,5 milioane de euro pe care Primăria se pregătește să le plătească pentru Digital Throne reprezintă o sumă mult prea mare, șeful companiei Federația Internațională de Esports Busan din Macedonia de Nord, Vlad Marinescu ne-a spus că, de fapt, campionatul mondial de sporturi electronice care urmează să aibă loc la Iași în august a.c. nu este cel mai scump.

Ediția anterioară a fost organizată, la sfârșitul anului 2022, în Bali, Indonezia. „12 milioane de dolari a fost bugetul de acolo. Și în Bali s-a plătit taxa de a putea organiza evenimentul, taxă de un milion de dolari”, a adăugat acesta.

Președintele IESF Macedonia de Nord, a precizat că ediția de la Iași nu poate fi comparată cu alte ediții precedente din cauza restricțiilor cauzate de pandemie în ultimii doi ani. Pentru claritate, precizăm însă că România este totuși la a 14-a ediție. Cea din 2018, de exemplu, a costat 500 de mii de euro.

„Expunerea adusă Iașului de acest eveniment este calculată la 20 de milioane (n.r. dolari) pentru campionatele mondiale. Există interes pentru organizarea acestui eveniment de pe tot globul. Suntem foarte bucuroși să aducem familia esporturilor la noi. Toată lumea a auzit acum de Iași și acest eveniment va pune orașul pe hartă pentru expunere, turism și investiții”, spune Vlad Marinescu pentru Europa Liberă.

Cheltuieli de marketing

Până acum, pe lângă cei 750.000 de dolari transferați în Macedonia, din banii Primăriei Iași, via CSM 2020, s-au mai cheltuit până acum 400.000 de euro pe activități de marketing, conform datelor portalului SEAP oficial privind achizițiile publice.

Cel mai important contract, cel privind transportul celor 700 de concurenți și oficiali, nu a fost încă atribuit. Licitaţia privind transportul aerian al jucătorilor este prima procedură lansată de CSM Iași 2020. Până acum, licitația nu și-a desemnat niciun câștigător.

Conform documentelor obținute de Europa Liberă și confirmate de autoritățile din Iași, bugetul festivalului Digital Throne ar fi următorul:

  • Gaming (3,7 milioane euro)- aici intră și plata pentru drept de organizare, de 1,2 milioane de dolari, către federația internațională, așa cum reiese din documentele obținute de Europa Liberă;
  • Concerte (2,2 milioane euro);
  • Comicon (300.000 euro);
  • Museum of Gaming and Experiences (120.000 euro);
  • New Media Art (250.000 euro);
  • Celelalte contracte încheiate până acum au fost prin încredinţare directă, fără a exista un concurs de oferte, alegerea firmelor fiind făcută de CSM 2020. Legislația românească permite ca produsele și serviciile să poată fi cumpărate direct de beneficiar atunci când suma contractului este de sub 270.000 de lei.
  • Europa Liberă a identificat în sistemul naţional achiziţii în sumă totală de peste două milioane lei. De altfel, valoarea celor mai mari contracte a fost stabilită de aşa natură încât să nu depăşească pragul de 270.000 lei, sub această sumă nefiind necesară organizarea unei licitaţii.
  • Printre societățile alese de CSM Iași să se implice în organizarea competiţiei de esports se numără Borțun Olteanu Consultanţă. Cu acest SRL s-au încheiat alte două contracte în 2023, ambele prin încredinţare directă: 250.000 lei pentru o campanie de PR şi alţi 260.000 lei pentru organizarea unui festival din cadrul competiţiei (Comic Con).
  • Târgul de Cariere SRL a primit un contract de 268.000 lei pentru servicii de organizare de evenimente sportive.
  • De serviciile de design pentru cele patru scene se ocupă tot o firmă din Capitală, Salt Box.
  • Realizarea unor filme publicitare aferente promovării esports au costat 250.000 lei, iar contractul a fost încredinţat direct către firma Numa Film.
  • Pe lista firmelor beneficiare de contracte se numără, pe de altă parte, mai multe companii din Iaşi. Din acest punct de vedere se remarcă Ulysse PR SRL, conform unui articol realizat de Ziarul de Iași.

·        Despre Digital Throne, pe scurt

  • Campionatul Mondial de Esports IESF WEC 2023 se va desfășura în cadrul Digital Throne, la Iași, în perioada 24 august și 4 septembrie, eveniment prin care Primăria Iași vrea să lanseze la nivel internațional strategia municipiului de a deveni o capitală globală a sportului digital, artei, educației și divertismentului.
  • Potrivit organizatorilor, Campionatul Mondial de Esports IESF WEC 2023 va fi o competiție de amploare în cadrul căreia peste 700 de jucători din peste 120 de țări vor concura pentru premii totale de 500.000 de euro.
  • Premiile totale anunțate de organizatori sunt 500.000 de euro. Din contractul consultat de Europa Liberă reiese că valoarea premiilor va fi doar de 200.000 de dolari.
  • „De menționat ca 99% din acești jucători sunt jucători amatori, marea lor majoritate fie participând pentru prima oara la vreun eveniment, sau fără nici un fel de participare la turneele Esports profesioniste”, ne-a explicat un specialist român în domeniu.
  • „Sunt iubitor și practicant de sport. Ca primar promovez în special sportul de masă, dar sunt deschis la schimbare și la alte forme de sport. Un eveniment de o asemenea amploare nu va fi ușor de organizat, mai ales că ediția din 2023 este prima demarată și organizată de o municipalitate. Astfel, suntem prima primărie care demarează și se implică în organizarea unui asemenea proiect. Ne așteptăm ca Iașiul să aibă o vizibilitate importantă la nivel internațional, iar industria ospitalității şi întreaga comunitate să aibă de câștigat”, a declarat, într-o conferință de presă din 25 aprilie 2023, primarul Mihai Chirica.

TEXT PRELUAT de pe site-ul: https://romania.europalibera.org/

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
9.2 ° C
11.6 °
8.9 °
93 %
2.3kmh
5 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...