spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăNaționalNumărul consumatorilor de droguri a crescut cu aproape un sfert la nivel...

Numărul consumatorilor de droguri a crescut cu aproape un sfert la nivel mondial în doar un deceniu

Numărul consumatorilor de droguri a crescut puternic la nivel mondial în deceniul 2011-2021, arată cele mai recente date publicate de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), transmit agențiile dpa şi Reuters.

Raportul din 2023 privind situaţia drogurilor la nivel mondial, indică faptul că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în acest interval, ajungând în 2021 la 296 milioane faţă de 240 milioane la începutul deceniului, potrivit Hotnews.

UNODC consideră că doar jumătate din această majorare poate fi atribuită creşterii populaţiei. Raportul atrage atenţia în mod special asupra creşterii consumului de droguri sintetice, precum metamfetamină, fentanil şi o serie de substanţe chimice dezvoltate recent şi care au ajuns pe piaţă.

Producerea de droguri sintetice este ieftină, simplă şi rapidă, observă raportul. Potrivit documentului, autorităţile întâmpină dificultăţi în urmărirea sectorului extrem de flexibil al traficului de droguri sintetice, întrucât acesta nu este legat de regiuni sau cicluri specifice de cultură, spre deosebire de heroină sau cocaină.

Record al producției de cocaină la nivel mondial

UNODC observă semne ale unui declin al producţiei de droguri în Afganistan sub regimul taliban, dar notează că această ţară nu este doar cel mai important exportator de opium, materia primă pentru heroină, dar a devenit şi sursă majoră de amfetamină.

Declinul cultivării de mac pentru opium ar putea însemna o schimbare în direcţia drogurilor sintetice, avertizează Biroul ONU. Totodată, acesta îşi exprimă îngrijorarea faţă de o creştere în ce priveşte producerea şi traficul de droguri sintetice în Ucraina în urma invaziei ruse.

Conform aceluiaşi raport, cultivarea de plante de coca şi producţia totală de cocaină au atins niveluri record în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, iar numărul total de consumatori a fost estimat la 22 milioane pentru acelaşi an.

„Lumea este marcată în prezent de o creştere prelungită în ce priveşte atât oferta, cât şi cererea de cocaină, care se constată pe tot globul şi este probabil să stimuleze dezvoltarea de noi pieţe dincolo de zonele tradiţionale”, arată UNODC.

„Deşi piaţă globală de cocaină continuă să fie concentrată în Americi şi în Europa de Vest şi Centrală (cu o prevalenţă foarte ridicată de asemenea în Australia), în termeni relativi se pare că cea mai rapidă creştere, chiar dacă pornind de la niveluri iniţiale foarte scăzute, are loc pe pieţe în dezvoltare identificate în Africa, Asia şi Europa de Sud-Est”, se mai spune în raportul agenţiei ONU.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...