spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăNaționalRomânia pierde 640 milioane euro din PNRR. Ministrul Investiţiilor: „Un succes mare...

România pierde 640 milioane euro din PNRR. Ministrul Investiţiilor: „Un succes mare pentru România”

Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care, în forma sa modificată, include și capitolul REPowerEU.

Alocarea PNRR în prezent este de 28,5 miliarde de euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), acoperind 66 de reforme și 111 investiții. Inițial, România a avut prin PNRR o alocare de 29,18 miliarde euro, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro.

România ar fi trebuit să piardă de fapt 2,11 miliarde de euro, prin această ajustare a planului de redresare din criza COVID-19, ca urmare  a faptului că țara a avut creștere economică peste așteptări. În schimb, pierderea s-a diminuat mult, țara obținând și fonduri din facilitatea RepowerEU. Astfel, partea de împrumuturi PNRR rămâne la fel, iar din granturi se pierd 640 de milioane de euro, în urma recalculării. Procentual, suma pierdută reprezintă 2,7% din alocarea totală inițială prin PNRR.

„Un succes mare pentru România”

„Un succes mare pentru România și pentru corecta gestionare și prioritizare a investițiilor din PNRR. Am reașezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziția verde, digitală, asistența medicală, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația și, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenți cu banii statului, dar prompți în accesarea fondurilor europene și dezvoltarea României.

Le mulțumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine și au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziția în fața partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăsește în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului și cuvântul nostru dat în fața Comisiei au credibilitatea necesară și suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcție sustenabilă și responsabilă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul unui comunicat de presă.

Se anunţă două noi reforme 

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde de euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se concentrează pe accelerarea producției de energie verde, sporirea eficienței energetice a clădirilor și reconversia și specializarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României acordă o atenție deosebită tranziției verzi, alocând 44,1% din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice (față de 41% în planul inițial). În plus, se mărește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5% la 21,8%.

Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11, alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență, care a dus la reducerea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde de euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de întreruperile lanțurilor de aprovizionare. De menționat că în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB referitoare la sistemul public de pensii.

La începutul lunii decembrie, urmează aprobarea revizuirii Planului Național de Redresare și Reziliență al României în cadrul ECOFIN – Consiliul miniștrilor de finanțe, urmând, apoi, emiterea unei noi decizii de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...