spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăNaționalEvaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România, în ciuda declarațiilor oficiale care susțin lupta împotriva acesteia și pentru colectarea eficientă a resurselor pentru bugetul de stat.

Dosarele penale deschise pentru evaziune fiscală au scăzut constant în ultimii ani. În plus, la Cotroceni, este așteptată o lege care practic dezincriminează această faptă dacă prejudiciul este sub 1 milion de euro.

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate

Potrivit datelor din bilanțul Ministerului Public pe anul 2023, anul trecut au doar 370 de dosare de evaziune, fiind trimiși în judecată 607 inculpați.

Cele mai puține rechizitorii, 2, a făcut Parchetul General, care a trimis în judecată 10 inculpați care au creat un prejudiciu de 13 milioane de lei, măsuri asiguratorii puse fiind doar pe 3,6 milioane de lei.

În clasament urmează DIICOT, cu 6 dosare și 39 de inculpați trimiși în judecată. Valoarea totală a pagubelor este de 73 milioane de lei, măsurile asiguratorii fiind de 53 milioane de lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care ar trebui să investigheze evaziunea de la granița țării, a făcut anul trecut doar 7 dosare de evaziune fiscală, prejudiciul total fiind de 1,6 milioane de lei.

Activitate inexistentă

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, unde evaziunea fiscală este în floare, a făcut anul trecut doar 10 dosare, cu un prejudiciu total de 4 milioane de lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a avut anul trecut doar 11 rechizitorii, prejudicul total din aceste dosare fiind de 22 milioane de lei.

La Brașov, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au făcut într-un an 13 rechizitorii pentru fapte de evaziune fiscală. Prejudiciul total a fost stabilit la 37 milioane de lei.

Procurorii din Constanța care ar trebui să combată evaziunea din port au făcut anul trecut doar 23 de rechzitorii, prejudiciul total fiind de 17 milioane de lei.

Din 13.500 de dosare de evaziune înregistrate anul trecut, la nivel național, au fost soluționate cu rechizitorii doar 370, prejudiciul total fiind de 663 milioane de lei.

Continuarea în PRESShub.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
14.3 °
96 %
3.9kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...