spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalEvaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România, în ciuda declarațiilor oficiale care susțin lupta împotriva acesteia și pentru colectarea eficientă a resurselor pentru bugetul de stat.

Dosarele penale deschise pentru evaziune fiscală au scăzut constant în ultimii ani. În plus, la Cotroceni, este așteptată o lege care practic dezincriminează această faptă dacă prejudiciul este sub 1 milion de euro.

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate

Potrivit datelor din bilanțul Ministerului Public pe anul 2023, anul trecut au doar 370 de dosare de evaziune, fiind trimiși în judecată 607 inculpați.

Cele mai puține rechizitorii, 2, a făcut Parchetul General, care a trimis în judecată 10 inculpați care au creat un prejudiciu de 13 milioane de lei, măsuri asiguratorii puse fiind doar pe 3,6 milioane de lei.

În clasament urmează DIICOT, cu 6 dosare și 39 de inculpați trimiși în judecată. Valoarea totală a pagubelor este de 73 milioane de lei, măsurile asiguratorii fiind de 53 milioane de lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care ar trebui să investigheze evaziunea de la granița țării, a făcut anul trecut doar 7 dosare de evaziune fiscală, prejudiciul total fiind de 1,6 milioane de lei.

Activitate inexistentă

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, unde evaziunea fiscală este în floare, a făcut anul trecut doar 10 dosare, cu un prejudiciu total de 4 milioane de lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a avut anul trecut doar 11 rechizitorii, prejudicul total din aceste dosare fiind de 22 milioane de lei.

La Brașov, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au făcut într-un an 13 rechizitorii pentru fapte de evaziune fiscală. Prejudiciul total a fost stabilit la 37 milioane de lei.

Procurorii din Constanța care ar trebui să combată evaziunea din port au făcut anul trecut doar 23 de rechzitorii, prejudiciul total fiind de 17 milioane de lei.

Din 13.500 de dosare de evaziune înregistrate anul trecut, la nivel național, au fost soluționate cu rechizitorii doar 370, prejudiciul total fiind de 663 milioane de lei.

Continuarea în PRESShub.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...