spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalToți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti taxa de 10% pe concediile...

Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti taxa de 10% pe concediile medicale

Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale, în timp ce restul categoriilor de concedii medicale sunt scutite de la plata acestei cotizații, inclusiv retroactiv pentru concediile medicale în desfășurare de la 1 aprilie, a anunțat marți Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit HotNews, Guvernul a modificat marți în ședință extraordinară Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, act care nu a mai ajuns în Monitorul Oficial după probleme semnalate atât de asociațiile de pacienți, cât și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Un nou criteriu introdus de Guvern: Noțiunea de boală obișnuită

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat marți că Executivul a introdus un nou amendament pentru a defini clar cine plătește cotizația de 10%.
„Pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumiți indici. Boala obișnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 cotizația de sănătate se va plăti. Pentru toate celelalte însă, ea nu se va plăti. Sunt exceptate de la plata acestei cotizații toate bolile grave – bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale și o întreagă categorie, care se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical”, a declarat acesta.
Potrivit acestuia, pentru a clarifica lucrurile, Guvernul a introdus un nou amendament: noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr 1192 din 2020.

„Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti cotizația pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizație 01 încadrat la categoria boală obișnuită. Decizia acestei încadrări se face evident de către medicul care dă acel concediu medical pe baza investigației și tratamentului prescris care decide și oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a declarat Mihai Constantin.

Ce pacienți vor fi exceptați, inclusiv retroactiv, de la taxa de 10% pe concedii medicale

Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, a anunțat Guvernul.

„Dacă există pacienți care beneficiază la data adoptării acestei Ordonanțe de concediu medical și se încadrează la categoriile exceptate de la plata cotizației, ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie, deci și retroactiv. Pentru concediile medicale aflate în desfășurare această ordonanță se aplică în totalitate”, a spus Mihai Constantin.

Aproape 2 milioane de concedii medicale pentru boală obișnuită înregistrate anul trecut la CNAS

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat faptul că anul trecut la CNAS au fost înregistrate 3.385.466 de concedii medicale, dintre care încadrate cu acest cod de 01 de boală obișnuită s-au numărat 1.987.217 concedii medicale.

Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie.

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.

Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...